Annons

Bostadsbrist trots fler nybyggen

Växjö • Publicerad 22 juni 2020

Under förra året ökade antalet byggstarter i Kronobergs län men trots detta uppger sju av åtta kommuner i länet att de har bostadsbrist. Förra året påbörjades byggandet av 1 100 bostäder i länet, vilket är ungefär 350 fler än året innan. Det är främst flerbostadshus och över tre fjärdedelar av de färdiga bostäderna byggdes i Växjö.

Markaryd är den enda kommunen som har angett att det är balans i kommunen i helhet, visar Länsstyrelsens regionala bostadsmarknadsanalys som lämnas över till Boverket.

Annons

I enkäten bedömer kommunerna även hur bostadsmarknadsläget kommer att se ut om tre år. Samtliga kommuner ser ett behov av fler hyresrätter och då framförallt ettor, tvåor och treor. Växjö bedömer att det är bostadsbrist i hela kommunen men att det bör bli balans utanför centralorten.

– Bostadsfrågan är viktig för att Kronoberg ska växa och utvecklas. Med höga bostadspriser och svårigheter att hitta boendelösningar för alla slags hushåll behövs fler insatser som ger möjlighet att sänka byggkostnaderna och få fram byggklara tomter som matchar efterfrågan i hela länet, säger landshövding Maria Arnholm.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons