Annons

Brexit skapar oro hos företagen

Växjö • Publicerad 19 september 2019
Foto: David Färdigh

Det ödesdigra Brexit-datumet 31 oktober rycker allt närmare. De dramatiska vändningarna saknar inte underhållningsvärde men för berörda företag är det en källa till oro och bekymmer. När Handelskammaren i Växjö anordnade ett Brexit-seminarium var det fullsatt till sista plats.

– Den hårda verkligheten är att ett avtalslös Brexit innebär ökat krångel, mer administration och en dyrare handel, berättade Anneli Wengelin, tullexpert på statliga myndigheten Kommerskollegium.

Annons

Som att återskapa ett ägg ur en omelett! Ja så har den komplicerade Brexit-processen beskrivits av WTO-företrädare. Åtskilliga politiker, tjänstemän och företag har de senaste åren vridit och vänt på konsekvenserna av det brittiska folkomröstningsresultatet från den 23 juni 2016.

– När jag nåddes av beskedet på midsommaraftons morgon så var det som att inleda midsommarfirandet med en rejäl baksmälla. För mig som jobbat mycket med britterna i EU-sammanhang var det ett helt obegripligt beslut, berättar Anneli Wangelin, som är tull- och handelsprocedurexpert på Kommerskollegium.

Anneli har på den svenska regeringens uppdrag analyserat konsekvenserna av Brexit och utrett alternativ hur man kan reglera handeln med Storbritannien efter deras EU-utträde. Nyligen var hon inbjuden av Handelskammaren i Växjö för att delge företagen sina kunskaper och tips. Hon inledde med att konstatera att Brexit-dramat trots allvaret inte saknar underhållningsvärde.

– Ibland behöver man skratta åt eländet!

Men mest innebär Brexit osäkerhet och oro, bland annat för svenska företag som bedriver handel med Storbritannien.

– Det är en mycket viktig handelspartner. Vi har cirka 66 000 sysselsatta i Sverige som understöds av slutlig efterfrågan i Storbritannien.

Situationen i Storbritannien är att parlamentet både röstat mot det utträdesavtal som förhandlats fram med EU och röstat mot att lämna EU utan ett avtal. Nuvarande premiärministern Boris Johnson har dock deklarerat att Storbritannien ska lämna EU med eller utan avtal den 31 oktober, ett datum som ofrånkomligen rycker allt närmare.

– Vad som kommer hända vet vi inte, men vad vi måste fokusera på i dagsläget är att det inte finns något utträdesavtal och att det därmed kan bli en avtalslös Brexit.

Praktiskt innebär en sådan Brexit att inga varor längre kan föras in mellan EU och Storbritannien utan en tulldeklaration.

– Med Brexit klipps kontakten mellan de olika datasystemen. Det är den hårda verkligheten!

Annons

Konsekvensen är att företag tvingas leva med dubbla regelverk,

– Storbritannien har visserligen sagt att man ska ta över vissa delar av EU:s lagstiftning, men bara de delar man tycker om. Bedriver man import- eller exporthandel med Storbritannien måste man därför hålla koll på vilka regler som gäller där, något som är både tids- och jobbkrävande.

Störst problem väntas inom tjänstehandeln.

– Där finns väldigt många olika regelverk. När det gäller varor är lagstiftningen mer harmoniserad.

Den ökade administrationen medför stora kostnader.

– OECD beräknar att kostnaden kommer ligga mellan 2 och 14 procent på transanktionsvärdet per vara. Sedan tillkommer dessutom tullavgifter. Tullsatsen på exempelvis industrivaror ligger i genomsnitt på fyra procent.

Det finns många skräckscenarier om följderna av en hård Brexit och farhågan är att det ska uppstå milslånga lastbilsköer vid gränsen den första november. Bidrar till oron gör att enbart vart femte brittisk företag är förberedda inför Brexit. I Sverige däremot är näringslivet mer rustat inför vad som kan hända 31 oktober.

– Medvetenheten har ökat. I början var det många som nonchalerade riskerna men idag upplever jag att företagen insett problemen och är väl förberedda.

Nu återstår att se vad som händer. Den 1 november vet vi.

Här saknas innehåll

Här saknas innehåll

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons