Annons

Brinkemo ska föreläsa om klansamhället för Växjöpolitikerna

Växjö • Publicerad 20 september 2020
Foto: Lena Gunnarsson

En kompetenshöjande insats för ökad kunskap om olika kulturella grupper genomförs för kommunledningen i Växjö. På kommunstyrelsens sammanträde den 6 oktober ska journalisten och religionsvetaren Per Brinkemo hålla en föreläsningen, som också kommer att användas i utbildningssyfte inom Växjö kommuns förvaltningar och bolag.

– Det är viktigt att vi är kunskapsmässigt uppdaterade och får ökad förståelse för de olika kulturella grupper som finns i vår kommun. Vi behöver bygga upp tillit och förtroende hos de här grupperna, särskilt i sammanhang när det uppstår kontroverser och problem. Det är enda sättet att nå ökad integration och inkludering, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande.

Annons

Per Brinkemo har de senaste åren fått stor uppmärksamheten genom sin bok ”Mellan klan och stat” som förde in klanbegreppet i den integrationspolitiska debatten. Hans föreläsning för kommunstyrelsen handlar bland annat om vad som händer när invandrare från en klankultur möter världens mest individualiserade majoritetsbefolkning. Det kommer också att handla om hur mer kunskap om skillnaderna kan skapa integration.

– Många av de människor som kommer till Sverige i dag har inga, eller dåliga, erfarenheter av en stat. Att förstå hur klanbaserade samhällen fungerar är en nödvändighet, både för att förstå utrikespolitiska händelser och för ett effektivt integrationsarbete. Alla samhällen, även det svenska, är sprunget ur klansamhället. Klanen är fortfarande den dominerande sociala organisationsformen i stora delar av världen och många som kommer till Sverige i dag är präglade av ett starkt klan-tänk, på samma sätt som vi svenskar är präglade av en lång relation till en stat, säger Per Brinkemo.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons