Annons

Bronsfigurerna återfunna – hittades i skogsdunge

VÄXJÖ • Publicerad 20 juni 2018
Foto: Lennart Ernstsson

Förra veckan rapporterade vi om att ytterligare tre figurer från konstverket ”Alla är” vid Växjösjön hade stulits. Redan under våren 2016 försvann två av bronsfigurerna och nu har fem av totalt sju figurer stulits.

Varje figur är värd omkring 100 000 kronor och det krävs kraftiga verktyg eller ett fordon för att kunna ta loss skulpturerna, som är hårt förankrade.

Annons

På tisdagskvällen återfanns samtliga fem. En privatperson larmade polisen då han upptäckte dem i en skogsdunge söder om Växjö.

- Det är skönt att dom är tillrätta och det gläder nog även många Växjöbor, säger Eva Johansson, ordförande för kultur- och fritidsnämnden i ett pressmeddelande. Vi har även informerat konstnären som självklart också blev väldigt glad!

Nu ska bronsfigurerna kontrolleras.

- Nu behöver vi avgöra vilket skick skulpturerna är i. Så fort som möjligt vill vi hämta skulpturerna till Konsthallen, där vi ska göra en noggrann okulär besiktning och påbörjar restaureringen, säger Tomas Ekelius i samma pressmeddelande.

- Vi behöver titta en gång extra på vilken typ av montering och övervakning som kommer krävas framåt, innan skulpturerna får "flytta hem", säger Eva Johansson. Förmodligen blir det inte förrän efter sommaren.

Alexander Jepsen
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons