Annons

Brott i Växjö i HD – gränsen för stöld kan ändras

Växjö • Publicerad 6 november 2019

Gränsen för när ett brott ska ses som ringa stöld eller stöld kan snart ändras. Just nu prövar Högsta domstolen (HD) ett fall från Växjö där en man, dömd för stöld, vill att gränsen ska höjas för att bättre motsvara dagens prisläge, skriver SVT Småland.

År 2009 höjde HD gränsen från 800 till 1 000 kronor. Då tillade de att nästa ändring bör ske när en höjning till 1 250 kronor är motiverad.

Annons

Den dömde mannen stal för 1 142 kronor och tog bland annat mobilladdare och hårvårdsprodukter i en butik i Växjö.

– Den här gränsen för stöld och ringa stöld används väldigt ofta i domstolarna, det är säkert dagligdags. Eftersom konsumentprisindex har utvecklats så att det enligt uttalandet från Högsta domstolen nu finns anledning att överväga att höja värdegränsen så är det väldigt viktigt att vi får ett klargörande av vad som gäller, säger advokaten Elias Palm till SVT Småland.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons