Annons

Bygg- och rivningslov för Klosterbron i centrala Växjö

Växjö • Publicerad 14 december 2020
Foto: Sweco

Byggnadsnämnden har gett bygg- och rivningslov för Klosterbron på Växjö stationsområde. Bron upplevs som mörk, trång och inte anpassad för flödet av personer som rör sig på bron. Om två år kommer bron därför att byas ut och ersättas med en bredare bro för ökad tillgänglighet och framkomlighet mellan Södra Bantorget och in i Växjös nya station och kommunhus.

– Med en ny bro över spåren kommer södra och norra sidan att länkas samman allt mer och med ett nytt utseende och bredare bro är förhoppningen att bron upplevs som mer välkomnande och trygg att röra sig på, säger Rickard Karlsson (L), byggnadsnämndens ordförande.

Annons

Den befintliga bron beräknas lyftas bort under påsken 202 och sedan ska den nya bron öppna sommaren 2020. Under några månader kommer bron inte att kunna användas.

Kommunfullmäktige har tagit ett investeringsbeslut på 27,5 miljoner kronor och kommunen har beviljats ett stadsmiljöavtal från Trafikverket för byte av Klosterbron på max 50 procent av kostnaden för genomförandet. Under förutsättning att Växjö kommun uppfyller de åtgärder som satts upp som motprestation, uppskattas bidraget för bron bli cirka 11 miljoner kronor.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons