Annons

Catwalk sätts upp i centrala Växjö

Världens stora mångfald av folkdräkter kan besökarna på Karl-Oskardagarna ta del av på lördagseftermiddagen. Färgglada dräkter från Europa, Sydamerika, Afrika och Asien visas upp på Catwalken utanför Tegnérgallerian.
Växjö • Publicerad 16 augusti 2017
Foto: David Färdigh
Foto: David Färdigh

Folkdräkter är en viktig del av världskulturen som tyvärr ibland glöms bort. Detta vill Folkuniversitetet råda bot på genom att i samband med Karl-Oskardagarna anordna en särskild modevisning på temat Världens folkdräkter. Millaray Navarrete, verksamhetsutvecklare på Folkuniversitetet, brinner för kultur och just kläder är något av hennes specialintresse.

– Genom åren har jag samlat på kläder från såväl Japan som Västafrika.

Annons

Med sina skiftande färger och mönster utgör folkdräkterna en fantastisk kulturskatt, som dock används alltför sällan. I Sverige syns folkdräkter mestadels i samband med nationaldagsfirande eller vid högtider som exempelvis midsommar.

– Vi svenskar provar gärna färgglada kläder under semesterresorna utomlands men väl hemma är vi mer försiktiga och aktar oss för att sticka ut. Det här påverkar även invandrare som kanske inte vågar använda sina folkdräkter utan låter de bli hängande i garderoberna, säger Millaray.

Syftet med evenemanget Världens folkdräkter är just att visa upp den fantastiska mångfald av folkdräkter som finns i världen och få människor att känna stolthet över sin kultur. Framför Tegnérgallerian kommer det byggas ett scenpodium där folkdräkts-mannekängerna kommer göra en uppvisning på äkta catwalk-manér.

– Målsättningen är att ha med folkdräkter från alla världsdelar, om vi lyckas återstår att se. Men klart är att besökarna kommer få se kläder från Bolivia, Chile, Mexiko, Kongo, Nigeria, Marocko, Japan, Thailand, Indien, Albanien, Bosnien, Polen och Sverige.

Millary utlovar en uppvisning som präglas av glädje, stolthet och mångfald. Det blir färgglada kreationer, eleganta kjolar i alla storlekar, spännande mönster och oväntade detaljer.

– Jag tror att besökarna kommer bli väldigt inspirerade!

Världens folkdräkter visas 13.30 på lördagen.

David Färdigh

Foto: David Elg, Smålandsposten
Foto: David Elg, Smålandsposten
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons