Annons

Cellprovsvecka i Kronoberg

Växjö • Publicerad 13 maj 2019
Foto: Andreas Bendroth

Under veckan uppmärksammar Region Kronoberg cellprovsveckan. De vill få fler med livmoderhals att lämna cellprov när man får sin kallelse. Personer med livmoderhals mellan 23 och 60 år erbjuds gratis och regelbunden gynekologisk cellprovskontroll i Kronoberg.

– Vi har sett en negativ trend under de senaste åren, men 2018 togs 3 000 fler cellprover jämfört med tidigare år. Det är viktigt att man går på gynekologisk cellprovskontroll för att förebygga livmoderhalscancer. Cellförändringar ger oftast inga symtom och vid symtom har det oftast gått långt, säger Katia Dahl Nordström, verksamhetsutvecklare på kvinnokliniken.

Under veckan finns det drop in-tider för den person som uteblivit från bokad cellprovskontroll eller uteblivit från besöket för att tiden inte har passat. I Växjö är det drop in-tider på Norra Esplanaden 35 den 15 maj klockan 16-19 och den 18 maj klockan 10-16.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons