Annons

Christer är entreprenören som gärna kläcker nya idéer

När äggproducenten Christer Jonasson i Gårdsby tyckte att äggkartongerna på den svenska marknaden var onödigt dyra tog han saken i egna händer och började importera och distribuera polska äggkartonger. Verksamheten har vuxit rejält och i dagarna tas en 1040 kvadratmeter stor nybyggd lageranläggning i drift på Norremark.
– Med utökad lagerkapaciteten siktar vi på att tredubbla omsättningen!
Växjö • Publicerad 16 maj 2019
Foto: David Färdigh

Magazinet besöker Christer i den nyuppförda lagerbyggnaden intill Idrottskliniken på Norremark. I den totalt 1040 kvadratmeter stora fastigheten ska företaget Gårdsby Partner ha lagerverksamhet och ett tvåvåningskontor.

– 280 kvadratmeter kommer dessutom upptas av ett kylrum som vi hyr ut till företaget Smålands Skafferi.

Annons

Christer är entreprenören som gärna kläcker nya idéer och som idag driver tre olika företag; Gårdsby Ägg, Bols Gårds Ägg och Gårdsby Partner. Äggproduktionen startade han 2007 och omfattar idag både konventionella och ekologiska ägg. Det var också äggen som ledde fram honom till det som numera är hans mest expansiva näringsverksamhet, försäljning av äggkartonger.

– Jag tyckte det var dyrt att köpa in äggkartonger och frågade min polska hustru Maria om hon kände till några tillverkare i Polen som vi kunde börja importera kartonger ifrån. Vi lyckades få kontakt med ett företag vars förpackningar är cirka 40 öre billigare än motsvarande på den svenska marknaden, och säljer man 4000 till 5000 kartonger i veckan så handlar det om en skillnad på 200 000 kronor på ett år!

Förutom för att ha de polska äggkartongerna till eget bruk så föddes idén om att importera och distribuera vidare till andra svenska äggproducenter. Det har visat sig vara en lysande idé. Idag har Gårdsby Partner kunder från Skåne i söder till Norrbotten i norr. Företaget omsätter årligen runt två miljoner. Begränsningen hittills har varit de begränsade lagermöjligheterna hemma i Gårdsby, något som gjorde att Christer började leta efter byggfärdiga tomter i Växjöområdet.

– Vi fastnade för Norremark eftersom det är ett attraktivt och expansivt område. Det är också nära till Gårdsby och dessutom är placeringen fördelaktigt ur logistiksynpunkt. Här slipper vi att behöva ta oss in i trängseln med alla bilköerna i trafiklederna runt stan!

Den uppförda lagerbyggnaden mitt på Norremark fick golvet installerat i början av maj och den här veckan är tanken att lagerverksamheten ska börja tas i drift. 2,5 meter höga pallar med äggkartonger kommer staplas upp, för att sedan kunna distribueras ut på den svenska marknaden.

– Förutom priset så är kvalitén och hållfastheten vår stora styrka. Äggkartongerna är av fast pappmaterial som skyddar och tål det mesta. Jag brukar säga att en människa kan sitta på äggkartongerna utan att de går sönder, åtminstone gäller det människor som är något lättare än jag själv.

Gårdsby Partner har ensamrätt i Norden för de polska äggkartongerna men kommer främst fokusera på den svenska marknaden.

– Vi kanske gör en satsning i Norge också. Men i ett första skede vill vi trimma produktionen och bearbeta marknaden i Sverige. Här finns stora möjligheter att växa.

Vad har ni för målsättning framöver?

– Med den här lageranläggningen är målet att tredubbla vår omsättning de kommande åren. Vi siktar på nå mellan sex och sju miljoner.

Annons

Christer har hunnit bli 66 år, men någon lugn pensionärstillvaro verkar inte vara aktuell. Fast en viss nedtrappning har han lovat sig själv nu när lagerbyggnationen är klar.

– Ja, jag ska gå ner från 80 till 40-timmarsvecka.

Daniel RydströmSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons