Annons

Då öppnar Växjös första ölträdgård

Drömmen om en central trädgård i Växjö har blivit verklighet för gänget bakom stadens nya ölträdgård Trädgård de luxe.
Publicerad 24 maj 2017
Foto: Nadia Hagberg
Foto: Nadia Hagberg

Bakom det gula staketet med grön port vid korsningen mellan Kronobergsgatan och Sandgärdsgatan i Växjö gömmer sig en lummig trädgård. På gräsmattan står vita trädgårdsmöbler och snart ska flera långbord placeras ut.

– Vi har länge drömt om en central trädgård i Växjö. Känslan av att vara mitt i stan men ändå på landet, säger Gustav Hector, en av ägarna.

Annons

I sommar blir trädgårdsdrömmen verklighet och i början av juni öppnar Växjös nya ölträdgård, Trädgård de luxe, i Kafé de luxes regi.

– På Kafé de luxe jobbar vi aktivt för att vara svåra. Här ska det vara lättillgängligt, säger Gustav Hector och skrattar.

Öl och andra drycker är i fokus på Växjös nya biergarten. I kanten av trädgården står en nybyggd bar och ölen serveras, precis som i Tyskland, i stora sejdlar.

– Vi kommer ha nio olika fatöl, flera av dem från Norden. Sen serverar vi även vin och alkoholfria alternativ, säger Samdri Vairagi.

– Och lättare mat, fika och glass, fyller Gustav Hector i.

Men i vad gänget själva kallar för Växjös hemligaste trädgård är stämningen lika central som drycken. Bakom ett gäng buskar gömmer sig en boulebana, på verandan står ett fotbollsspel och snart ska gänget sätta upp ett pingisbord.

– Vi vill skapa en plats för kravlöst häng och det tror jag att Växjö kommer gilla, säger driftsansvarige André Kalmendal.

– Det känns lite som en fritidsgård för vuxna där barn också är välkomna. Vi vill ha en familjär stämning som alla typer av människor kan uppskatta, säger Gustav Hector.

Tanken är att Trädgård de luxe ska öppna den sjunde juni men än så länge är ölträdgården inte riktigt redo för premiär. Långborden ska in, baren ska färdigställas och en matvagn ska komma på plats.

– Premiären är inte helt spikad men vi hoppas på att kunna öppna den sjunde. Därefter har vi öppet hela sommaren, säger André Kalmendal.

Nadia HagbergSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons