Annons

Då tar eleverna i Växjö studenten

Växjö • Publicerad 9 juni 2019
.
.Foto: LISA SUNDSTRÖM

Det våras för studentfiranden runt om i landet. I Växjö tar sistaårseleverna studenten mellan den 10 och 13 juni. Nio skolors elever kommer att synas med studentmössor på huvudet.

"Sjungom studentens lyckliga dag, låt oss fröjdas i ungdomens vår! Än klappar hjärtat med friska slag, och den ljusnande framtid är vår". Så inleds Studentsången som snart kommer sjungas runt om i landet.

Annons

Sistaårseleverna på Växjös skolor firar de avklarade gymnasieåren med utspring. På Teknikum blir det traditionsenligt ett utåk via rutschkana. Med finkläder, studentmössor och plakat blir det glädje på skolgårdarna runt om i kommunen.

Först ut är studenterna vid Växjö Fria Gymnasium som tar studenten den 10 juni.

Eleverna på de kommunala skolorna tar studenten under olika dagar. Kungsmadskolan tar studenten den 11 juni, Teknikum den 12 juni och Katedralskolan den 13 juni. På Kungsmadskolan är det nya tider för studenten, något som har kritiserats av elever och föräldrar. Studentutsläppen sker i år vid klockan 11 och 13.

Den 12 juni tar sistaårseleverna på Procivitas, Ingelstadgymnasiet och Skanskagymnasiet studenten.

Eleverna på Växjö Fria Fordonsgymnasiet är tillsammans med Katedralskolans och Praktiska Gymnasiets sistaårselever sist ut med studentutspring den 13 juni. Praktiska Gymnasiets utspring sker på Evedals värdshus.

LBS Kreativa Gymnasiet startades för två år sedan och har inga sistaårselever. Nästa år blir det skolans första utspring i Växjö.

Innan studenten brukar eleverna också ha studentbaler och krogrundor.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons