Annons

Dags att ställa om klockorna

Publicerad 28 mars 2020
KlockaFoto: LENA EHRING

Under natten mellan lördagen och söndagen blir det sommartid. Klockan 02 på natten ska klockan ställas fram en timme, till klockan 03.

Ett vanligt knep för att komma ihåg vilket håll man ska ställa klockan är att tänka att man ställer fram utemöblerna och grillen på våren och ställer tillbaka det på hösten.

Annons

Android- och Iphone-telefoner ställer om klockan automatiskt om man inte har stängt av funktionen. EU-parlamentet har beslutat att den obligatoriska sommartiden ska avskaffas 2021 men rådet, alltså de olika medlemsstaterna, har inte fattat ett beslut om det.

Sommartid infördes för att spara energi under första världskriget. Tanken var att utnyttja dagsljuset och att fler ljusa timmar skulle inträffa när folk var vakna och därmed minska behovet av elektrisk belysning.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons