Annons
Dags för rötmånad – här är Växjös tips
Växjö • Publicerad 31 juli 2020
I slutet av juli startar rötmånaden vilket betyder att vissa livsmedel håller en kortare period än vanligtvis och risken för att drabbas av magsjuk ökar. Bakterier trivs som bäst när luften har blivit varm och fuktig.
Växjö kommun har publicerat en lista med tips för säker matlagning i hemmet. Det handlar bland annat om att hålla varm mat varm och kall mat kall samt att inte använd samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som du använt till rått kött eller kyckling.
Tips för säker matlagning i hemmet (Källa: Växjö kommun):
- Håll maten kall från butiken till hemmet.
- Tvätta händerna.
- Undvik att hantera mat när du är sjuk.
- Håll kylskåpet kallt.
- Håll olika livsmedel såsom rått kött och mat som inte ska hettas upp separerade från varandra.
- Kyl snabbt ner mat som ska sparas.
- Undvik att ställa in varm mat i kylen.
- Tina upp fryst mat säkert (t.ex. i kyl eller vattenbad).
- Hetta upp sparad mat ordentligt innan servering.
- Skölj alltid frukt och grönsaker noga i rent vatten.
- Rengör skärbrädor och knivar ordentligt och byt ut gamla repiga skärbrädor. Var särskilt noga med att diska skärbrädan och kniven som har använts till kött eller fågel innan de används till sallad eller andra grönsaker.
- Byt disktrasa ofta eftersom de snabbt blir bakteriehärdar.
- Kontrollera återkommande dricksvatten från egen brunn.
Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons