Annons

Daniel öppnar cigarrbutik i Växjö

Att unna sig en bra cigarr innebär en stund av avkoppling, lugn och harmoni. Det menar cigarrälskaren Daniel Carlsson, som nu i juni öppnar butiken Cigarrspecialisten i Växjö som komplement till sin e-handel. Här vill han erbjuda smakupplevelser från världen.
– Cigarrer ger en fantastisk mångfald av smaker. Precis som med vinprovning kan du dessutom träna upp smaksinnet.
Växjö • Publicerad 16 juni 2019
Foto: David Färdigh

En smak av världen har nått Mörners väg i Växjö. I den nyinredda lokalen intill Cityfiske möts besökarna av cigarrer och humidorer tillsammans med inredningsdetaljer som resväskor, en jordglob och en skrivmaskin av märket Remington. Det sistnämnda är en blinkning till Ernest Hemingway, den berömda författaren som älskade Kuba och gärna rökte cigarr.

– Kubanska cigarrer har en ikonisk status och är väldigt populära just i Sverige, berättar Daniel Carlsson, ägare till butiken Cigarrspecialisten.

Annons

Vad är utmärkande för just cubanska cigarrer?

– De har en annorlunda smakprofil. Alla kubanska cigarrer rymmer en alldeles egen twist i smaken, något som beror på den unika kubanska jordmånen där tobaksbladen odlas och som inte går att kopiera någon annanstans i världen.

Daniels hängivna intresse för cigarrer började i Malmö för drygt fem år sedan. Tillsammans med en kompis satt han på en altan i Västra hamnen och blickade ut över Öresund.

– Min kompis bjöd mig på en cigarr, en CAO MX2.

Var det din första cigarr?

– Det var min första RIKTIGA cigarr. En helt fantastisk upplevelse. Tidigare hade jag bara rökt döda cigarrer, det vill säga cigarrer som inte hanterats på rätt sätt och där alla oljor och aromer torkat ut. Du kan jämföra det med att röka löv från en kompost. Men det här var något helt annat, det min kompis bjöd på var en levande cigarr med en mångfald av smaker!

Smakupplevelsen i kombination med det avstressande lugnet och harmonin gjorde att Daniel blev hänförd av cigarrökningen. Han bestämde sig för att lära sig mer om cigarrer.

– Men det visade sig vara svårt att få fram information på svenska. Varken butiker eller hemsidor gav särskilt mycket vägledning.

Resultatet blev att Daniel tog saken i egna händer. Han genomförde en omfattande kartläggning på svenska av de olika cigarrmärkena, en produktpresentation med information om ursprungsland, vilka blad som använts i framställningen och en beskrivning av smakprofilen.

– Det var ett ambitiöst men givande projekt. Något som jag lärde mig var att smakpaletten utvecklas och förändras. Precis som i vinprovning tränar man upp smaksinnet. En cigarr som du testade i början kan därför ge en helt annan smakupplevelse fem år senare.

Annons

Cigarrintresset ledde även fram till att Daniel 2014 startade Cigarrspecialisten med e-handelsförsäljning av just cigarrer.

– Jag ville testa men tvekade i några månader innan jag tryckte på ON-knappen. En hjälpande knuff fick jag på ett bröllop där jag skulle vara toastmaster. Brudgummen ringde mig några dagar innan och sa att de hade lagt in reklam för min nya butik i festprogrammet. Då kände jag mig tvungen att starta.

Redan andra dagen kom den första ordern, och därefter fortsatte inströmningen av beställningar.

– Efter sex månader blev det till att skaffa ett cigarrlager på Norremark för att kunna hantera alla beställningar.

Cigarrhandeln i Sverige beskriver Daniel som en bransch med extremt hög konkurrens på en extremt nischad marknad. Sverige är dessutom i mångt och mycket ett U-land när det gäller cigarrökning, åtminstone jämfört med övriga Europa.

– Jag vet inte vad det beror på. Kanske hämmas cigarrkulturen av gamla föreställningar om att det bara är rika och vräkiga direktörer som sysslar med cigarrökning.

Hur är det med hälsoaspekten? Tobak och rökning är väl skadligt?

– Det finns begränsad med forskning på just cigarrökningens hälsoaspekter. Vissa rapporter säger en sak, andra något helt annat. Alltför mycket cigarrökning kan ge en förhöjd cancerrisk, men det finns också rapporter somDet finns begränsad med forskning på just cigarrökningens hälsoaspekter. Vissa rapporter säger en sak, andra något helt annat. Alltför mycket cigarrökning kan ge en förhöjd cancerrisk, men det finns också rapporter som visar att några tillfällen cigarrökning i veckan förhöjer livslängden på grund av att stresshormonerna går ner.

Sedan starten hösten 2014 har Cigarrspecialisten stadigt expanderat. En seriös och lättnavigerad hemsida, bra betalsystem och en snabb frakt i kombination med djup kunskap i ämnet är viktiga delar i framgångsreceptet. Nu tar Daniel nästa steg när han startar en fysisk cigarrbutik.

– Premiäröppningen sker inom kort och butiken kommer inledningsvis ha öppet lördagar och söndagar.

Annons

Varför en fysisk cigarrbutik?

– Vissa exklusiva cigarrmärken liksom vissa humidortillverkare ställer krav på att man ska ha tillgång till en fysisk butikslokal. Så vi ställdes inför ett strategiskt beslut, ska vi nöja oss med nuvarande verksamhet eller ska vi satsa på att faktiskt bli bäst på cigarrer? Det blev ett JA, vi kör på!

Sedan finns det ytterligare en fördel med att ha butik påpekar Daniel:

– Vi ser fram mot att träffa våra kunder i verkligheten! visar att några tillfällen cigarrökning i veckan förhöjer livslängden på grund av att stresshormonerna går ner.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons