Annons

Dansen blev Tobias räddning

Livet har inte alltid varit en dans på rosor för dansaren Tobias Karlsson. Hans barndom var kantad av mobbning som höll på att bryta ner honom totalt. Under Växjö Pride berättar han om hur dansen blev hans räddning.
Växjö • Publicerad 7 maj 2019
Foto: Pressbild

Tobias Karlsson har blivit känd som den glada dansaren som fört fram en rad kvinnor till stordåd. I TV4-programmet Let's Dance har han bland annat dansat tillsammans med Arja Saijonmaa, Elisabet Höglund, Agneta Sjödin och denna säsong med Magdalena Forsberg.

Men livet har inte alltid varit en dans på rosor för Tobias Karlsson. Hans barndom var kantad av mobbning som höll på att bryta ner honom totalt.

Annons

– Jag vet hur det känns att inte passa in. Att få höra glåpord i korridorerna och att skämmas för den man är. Det är hårt att bli kallas för saker som "bögjävel", säger Tobias Karlsson.

Som liten blev han mobbad och utstött av sina skolkamrater. Samtidigt möttes han av beröm och ryggdunk i dansens värld, en värld som blev hans trygga plats.

– För mig var dansen alltid en trygghet. På dansskolan var jag accepterad och omtyckt för den jag var. Det var en plats där jag slapp höra glåpord och vågade vara mig själv fullt ut.

Den 8 maj kommer dansaren att hålla en föreläsning om vikten av en inkluderande idrottsrörelse. Han har blivit inbjuden av Smålandsidrotten, Växjö kommun och Visma och det är på just Visma som föreläsningen hålls.

– Det känns fantastiskt att få föra min berättelse vidare. Även om det är jobbigt att prata om så är det värt att lyfta.

Vad kommer du att prata om?

– Utanförskap, mobbning, dans, vikten av allas lika värde, homosexualitet och drömmar. Det brukar bli både skratt och gråt och få lämnar oberörda.

Har du något tips till idrottsledare som vill skapa samma trygga plats som du fick uppleva?

– Lär alla att glåpord inte är okej. Ingen ska behöva höra det som jag fick höra.

Nadia HagbergSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons