De bygger framtidens hus

Växjö • Publicerad 20 april 2020
Foto: Pressbild

För fem år sedan inleddes bygget av det runda passivhuset Circuitus i Vikensved utanför Växjö, som senare synts i SVT, vunnit Växjö kommuns byggnadspris 2016 och uppmärksammats internationellt.

Nu ska byggherrarna Simone Kreutzer Wesslund och Tommy Wesslund bygga framtidens hus. I veckan togs det första spadtaget till det nya byggkonceptet som omfattar ett antal hustyper samt komplementbyggnader.

– Framtidens människor vill ha dessa hus. Jag tycker att det är jättestort och viktigt för Växjö. Även om vi inte själva är drivande i frågan så sätter Circuitus 2.0 Växjö på kartan igen. Det kan bli något riktigt stort, säger stadsarkitekten Henrik Wibroe som tog det första spadtaget.

Visningshuset i Vikensved utanför Växjö kallas för Circuitus 2.0 och ska bli pilotprojekt för ett antal Circuitus-hus i Sverige.

– Vi hör hela tiden att det inte är möjligt att bygga snyggt, energieffektivt, prisvärt, hållbart och funktionellt samtidigt. Det är antingen snyggt och dyrt eller klimatsmart och tråkigt eller billigt och snabbt. Men vi har tagit fram ett koncept som förenar allting och det hoppas vi att många i Sverige vill ha, säger Tommy Wesslund.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.