Annons

De ställer till med ett stort korvkalas i Växjö

Växjö • Publicerad 24 maj 2019
Foto: David Färdigh

Korv är en härlig och folkkär klassiker som kan varieras och kombineras i det oändliga. Det menar Carina Hamnå, Claes Lövgren och Niklas Davidsson som på lördag ställer till med Korvkalas vid Kök11.

– Vi kommer ha 30 utställare med anknytning till både korvtillverkning, tillagning och tillbehör.

Annons

En festlig högtidsdag för alla korvälskare blir det på lördag när evenemanget Korvkalaset arrangeras för första gången i Växjö. Korventusiasterna Carina Hamnå och Claes Lövgren ligger bakom initiativet och har inlett ett samarbete med Niklas Davidsson på Kök11. I anslutning till restaurangen blir det ett 30 meter långt tält som kommer rymma cirka 30 utställare.

– Det blir som en stor marknad med fri entré där besökarna kan provsmaka och köpa korv samt tillbehör.

Lokala producenter som exempelvis Ello, Stens, Åkes hemlagade och Ahls Korv & Nötkött finns representerade. Korv avnjuts som bekant gärna med drycker som öl och därför finns både Kvarnagårdens bryggeri och Skäggalösa ångbryggeri på plats och håller i ölprovningar. En mer oväntad kombination presenteras av Claes, som kör korv- och sherryprovning.

– Jag utlovar en skön smakupplevelse där salt och sött förenas!

Just de många olika kombinationerna är en viktig del av tjusningen med korv tycker Claes och Carina.

– Det är en maträtt som går att variera otroligt mycket. Korven kan både ha stark och mild smak samtidigt som den går att kombinera med oändligt många tillbehör. Dessutom är den lätt att tillaga.

I utbudet på Korvkalaset kommer det också finnas såväl vegetarisk korv som kycklingkorv. Och självklart den småländska klassikern isterband.

– Där kommer vi ha tävlingen Smålands bästa isterband.

Hur står det till med populariteten för isterbandet nuförtiden?

– Problemet är att tillverkningen av isterband blivit så standardiserad. I själva verket går det göra isterband på ett oräkneligt antal olika sätt. Bara fantasin sätter gränserna. Med den här tävlingen hoppas vi kunna bidra till ökad mångfald och därmed också ett ökat intresse.

Annons

Korvkalaset sammanfaller dessutom med starten på årets grillsäsong. När det gäller korv vill Claes skicka med ett tips.

– Testa gärna grillkorv gjord på lamm- och fårkött. Fantastiskt gott!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons