Annons

De startar nytt gym i Växjö – fabrikslokalen får nytt liv

Linda Lihné, Frida Knutsson, Jennifer Carlsson, Maria Karlsson och Catrin Magnusson spänner musklerna och förverkligar drömmen om ett eget gym. På Fläktenområdet omvandlar de just nu en industrilokal på 1663 kvadratmeter till en modern gymanläggning. Nästa helg är det dags för invigning.
– Vi satsar på bredden. Och så slår vi ett extra slag för seniorträningen!
Växjö • Publicerad 22 augusti 2019
Foto: David Färdigh

Magazinet besöker den omfångsrika före detta fabrikslokalen på Öster som får nytt liv som gym och nästa helg slår upp portarna under det mycket passande namnet Växjö Träningsfabrik.

– Både min farfar och pappa jobbade på Fläkten. Så det känns extra roligt att kunna göra en satsning just i de här lokalerna, berättar Frida Knutsson, en av totalt fem delägare.

Annons

Med en takhöjd på tio meter och en yta på 1663 kvadratmeter finns det mycket yta att ta i anspråk. Ägarkvintetten Linda Lihné, Frida Knutsson, Jennifer Carlsson, Maria Karlsson och Catrin Magnusson har bråda dagar. De senaste veckorna har inneburit intensivt arbete med att iordningställa lokalerna, att beställa och få hit träningsmaskiner och redskap samt med marknadsföring och förberedelser inför invigningshelgen.

– Men vi har fått fantastisk hjälp från familj, vänner, företag och föreningar som stöttar oss. Vi möts av en underbar inspirerande värme. När man går på stan möts man av hejarop överallt!

Det är föga förvånande träningen som fört samman Linda, Frida, Jennifer, Maria och Catrin. Alla fem har bakgrund som spinning-instruktörer och lärde känna varandra på gymmet. Genom åren har de ofta av omgivningen fått kommentaren, ni borde ha ett eget gymställe! Tanken fick fäste och när Linda fick tips om att en av General Electrics fabrikslokaler stod tomma på Fläktenområdet på Öster började planerna ta konkret form.

– Jag är väldigt otålig som person. Under minst ett halvår ringde jag och tjatade på hyresvärden minst en gång i veckan. Och så i vintras fick vi äntligen komma hit och se lokalen, berättar Linda.

Fler intressenter fanns, men på påskaftonen kom ett sms om att Linda och hennes kollegor erbjöds att köpa hela anläggningen. I juli gick sedan affären i lås, vilket innebar att tjejerna både blev ägare till Junex Träningsfabrik i Huskvarna och kunde starta Träningsfabriken i Växjö.

– Det här är en dröm som förverkligas!

Gymanläggningar och gymkedjor har blommat upp lite varstans de senaste åren och konkurrensen i Växjö är tuff, men ägarkvintetten känner tillförsikt. Den unika lokalen i kombination med ett brett utbud ska bli framgångsreceptet.

– Här finns något för alla! Vi har både löparbana, varierad gruppträning såsom yoga, spinning, dance, step, mobility, Body Pump, core stationsträning med maskiner och Reebok Zone. Det är både traditionella gruppträningspass och Crossfit-inspirerade pass, säger Catrin och Jennifer.

Något som lyfts fram lite extra är seniorträningen riktad till åldersgruppen 60 plus.

– Dagens seniorer är otroligt aktiva och gillar att träna. Och alla ges möjligheten att träna på sina egna villkor. Dessutom finns en viktig social dimension. Träningen blir ett sätt att träffas och umgås, berättar Frida.

Annons

För även om högintensiva pass fortfarande är en stark trend inom gymvärlden så betonar gänget bakom Växjö Träningsfabriken att gymmet även ska fungera just som en social träffpunkt.

– Därför har vi skapat en lounge-del med soffgrupper där medlemmarna kan umgås både innan och efter träningspassen.

För att kunna genomföra satsningen har de fem ägarna även rekryterat en stor grupp träningsinstruktörer, totalt 47 stycken.

– Vi använde vårt stora kontaktnät och fick ihop ett fantastiskt gäng på mindre än en vecka. Det är instruktörer som är duktiga, välmotiverade och som delar vår värdegrund om att skapa ett bra och öppet träningsställe där alla ska känna sig välkomna. När man kommit hit ska man inte vilja gå hem.

Visionen är att bidra till ett hälsosammare Växjö.

– Vi gör inte det här av vinstintresse och ingår inte i någon rikstäckande kedja. Istället är vi ett lokalt förankrat gäng med drivkraften att kunna skapa vår egen grej.

Invigningen av Växjö Träningsfabrik sker kommande helg, med öppet hus både lördag och söndag.

– Då kan man köra kostnadsfria prova på-pass och vara med i utlottningen av fina invigningspriser.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons