Annons

De väcker liv i Hjärtenholm

Hjärtenholm • Publicerad 28 maj 2019
Foto: David Färdigh

I söndags öppnade Hjärtenholms lantbruksmuseum årets sommarsäsong. Kulturparken Småland gör en nysatsning på den idylliska platsen och kompletterar med konstutställningen Härlig är jorden.

– Totalt medverkar åtta konstnärer på temat stad och land. Uttryckssätten inkluderar både illustrationer, skulpturer och måleri, berättar utställningsansvarige Åskar Lilja.

Annons

Hjärtenholms lantbruksmuseum ligger strax norr om Alvesta och skildrar det småländska skogs- och jordbrukets historia. Nu gör Kulturparken Småland en nysatsning på anläggningen.

– Vi vill väcka liv i Hjärtenholm och kör nu igång ett treårsprojekt. Det här är en mycket utvecklingsbar plats som både visar upp det gamla men som också visar en väg in i framtiden. Jag tänker särskilt på aktuella frågor som småskalig odling och hållbarhet. Bland annat kommer vi därför ha återkommande odlingsprojekt i Hjärtenholm, berättar Nicolas Hansson, chef för den publika avdelningen på Kulturparken Småland.

När Hjärtenholms lantbruksmuseum slog upp portarna för sommarsäsongen i söndags så var det också vernissage för konstutställningen Härlig är jorden. Utställningsansvarige Åskar Lilja har bjudit in sex olika konstnärer som var och en med sitt speciella uttryckssätt ställer ut verk på temat Stad och land.

– Jag tror det blir spännande kontraster med konstnärer som jobbar på helt olika sätt. Det är allt från illustrationer och måleri till skulpturer.

Skulptören Åke Bergqvist har fått ta museets ena bottengavel i besittning med sina naturskulpturer av trä.

– Jag gör konst av torrakor, det vill säga döda kvarlämnade torrtallar från en mosse. Att ställa ut här i den här fina ruffiga stenladan känns helt rätt. Konsten och miljön samverkar och förstärker varandra.

På ladans övervåning visas Roger Svenssons färgrika målningar samt illustratören och serietecknaren Hanna Granlunds affischer.

– Det här är min första utställning i Småland, berättar Hanna som är bosatt i Malmö.

Hur skulle du vilja beskriva dina illustrationer?

– De är berättande. Ofta är det väldigt lekfullt men med inslag av mörka stråk. Vanligtvis brukar jag teckna i svartvitt men till den här utställningen har jag valt ut illustrationer med mycket färg.

Annons

De övriga medverkande konstnärerna är Christin Wahlström, Jonas Liveröd och Gunnel Pettersson.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons