Annons

De väcker liv i Strömbergshyttan

Strömbergshyttan • Publicerad 1 juni 2019
Foto: Nadia Hagberg

Strömbergshyttan mellan Lessebo och Hovmantorp fylls åter med liv och rörelse. En av anledningarna är Birthe Pakula och Peter Sörensen som med sin butik 60-talet skapat ett eldorado för alla som älskar danska designmöbler.

– Svenskarna älskar dansk design! Vi säljer bord, stolar och lampor till kunder från Malmö i söder till Umeå och Östersund i norr.

Annons

Dansk möbeldesign, loppisbutik och numera även café. Birthe Pakula och Peter Sörensen må har uppnått pensionsålder men har inga som helst planer på att varva ner. Det danska paret som uppfyller svenskarnas drömmar om dansk design har bidragit till att sätta Strömbergshyttan på kartan igen. Efter några års törnrosasömn då den före detta glasbruk- och turistorten låg mer eller mindre öde så är det nu åter ett populärt besöksmål. I den gamla glashyttan öppnade Birthe och Peter för två år sedan butiken 60-talet, som rymmer både danska designmöbler av de kändaste namnen och allehanda loppisfynd.

– På helgerna brukar vi ha mellan 400 och 500 besökare per dag.

Först bodde Birthe och Peter tio år på Grönland. Därefter blev det 15 år i Danmark innan de korsade Öresund och flyttade till Sverige.

– Vi älskar lugnet här i Sverige. I Danmark är det mer jäkt och stress. Det märks i trafiken så fort man närmar sig Öresund.

Foto: Nadia Hagberg

Möbler och design är något som paret haft ett passionerat intresse för ända sedan unga år. Även om Birthe jobbat som sjuksköterska och Peter är utbildad kock så har inköp och försäljning av danska möbler varit deras huvudsakliga yrkesverksamhet i alla år.

– Vi har byggt upp ett brett kontaktnät i hela Danmark och vet hur vi ska hitta de föremål som vi får beställningar på. Många svenskar ger oss i uppdrag att hitta vissa specifika möbler.

Vad är det som gör dansk design så populärt och efterfrågat?

– I Sverige på 50- och 60-talen kom IKEA och trenden med enklare möbler av billigt material. I Danmark var trenden den rakt motsatta. Där satsade man på kvalité och lyfte fram formgivarna. De danska möblerna gick på export till USA och blev världsberömda. Dansk design står för kvalité och spännande formgivning, något som skapat en stor efterfrågan i Sverige.

I flera år hade Birthe och Peter två butiker vid dansk-tyska gränsen men när Berlinmuren föll så strömmade billiga möbler ut från öst, vilket gjorde att marknaden plötsligt störtdök. Istället riktade paret blickarna mot Sverige, där de sedan tidigare hade en sommarstuga i Blekinge.

– Vi tänkte oss egentligen en pensionärstillvaro, men så blev det ju inte riktigt.

Annons

Nej att sitta och rulla tummarna är ingen livsstil som passar Birthe och Peter. Istället startade de en butik i centrala Lessebo, som fick namnet 60-talet eftersom fokus låg på danska 60-talsmöbler. Efterfrågan från svenska kunder växte liksom kundtillströmningen. En dag hörde Lessebo kommun av sig och frågade om de villa öppna verksamhet i Strömbergshyttan. Kosta Boda erbjöd dem att hyra den gamla glashyttan och våren 2017 slog de upp portarna.

– Här samlar vi designmöbler som vi köpt upp och hämtat från dödsbon eller konkursbon i Danmark. Beställningar kommer från hela Sverige, från Malmö i söder till Umeå och Östersund i norr.

Besökarna möts av ett imponerande uppbåd av dansk möbeldesign i toppklass. Bord, stolar, soffor och skåp från kända danska formgivare och företag. Här finns till exempel Hans G Wegners berömda kohornsstol, bord av formgivaren Kurt Östervig och specialdesignade, handgjorda lampor från Le Klint i Odense.

– Det är lampor av högsta kvalité som håller hela livet, berättar Peter.

Foto: Nadia Hagberg

Som möbelälskare och samlare, kan det inte ta emot att sälja vissa rariteter?

– Så var det i början, men det är numera ett passerat stadium, försäkrar Birthe med ett leende.

Förutom dansk design finns det även en stor loppis-avdelning som rymmer allt från lampor och porslin till glas och koffertar. Birthe och Peter berättar att de är särskilt förtjusta i föremål med annorlunda detaljer. Det kan vara ett bord med smala, diskreta lådor som döljer sig under bänklocket eller en barvagn som kan dras ut likt ett dragspel.

– Det är roligt med detaljer som överraskar!

Och intresset för design och speciella detaljer delas av många. 60-talet har blivit ett populärt stopp längs riksväg 25. Nu har dessutom Birthe och Peter kompletterat möbel- och loppisförsäljningen med ett café.

– Många besökare har efterfrågat ett ställe att fika på, så vi köpte grannfastigheten och har renoverat upp det till ett café. Vi hade premiäröppning under påsken. Det var fint väder och fullt med gäster.

Annons

Birthe och Peter blickar nu fram mot en intensiv sommar. Någon semester finns inte på kartan.

– Vi har vårt hus i Kuppramåla utanför Älmeboda i Tingsryd kommun. Där vilar vi upp oss ibland. Men att sitta och vara lediga passar inte oss. Vi har försökt släppa möblerna men det går inte. Och håller man på med något som man tycker är roligt så håller man sig ung.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons