Annons

De vill få fler att upptäcka matematikens möjlighet

Att syssla med matematik innebär lustfylld kreativ problemlösning, som dessutom fungerar utmärkt även i lättsamma och sociala sammanhang. Det menar Maria Ulan och Linnéa Fransson, Växjö-representanter för det internationella nätverket MathsJam, som nu tilldelas Växjö-Öjaby Rotaryklubbens Naturvetenskaps- och Matematikstipendium.
Växjö • Publicerad 16 juni 2019
Foto: David Färdigh

Naturvetenskaps- och Matematikstipendiet är instiftat av Detlef Quast och delas årligen ut till studenter, lärare eller organisationer med Växjö-anknytning som främjar matematiskt och naturvetenskapligt lärande och arbete. I år går priset till MathsJam, ett internationellt nätverk som samlar matematik-entusiaster världen över. Förutom i storstäder som bland annat Berlin, Singapore, Kairo, San Fransisco och Sydney finns det numera också en avdelning i Växjö.

– Jag upptäckte MathsJam i samband med ett Berlin-besök härom året och blev nyfiken. Det resulterade i att vi skapade en avdelning här i Växjö, berättar Maria Ulan.

Annons

Maria Ulan och Linnéa Fransson är idag två av totalt 49 medlemmar i Växjö-avdelningen. Den gemensamma nämnaren är intresset för matematik och problemlösning.

– Vi träffas en tisdagskväll på Bishop Arms varje månad för att umgås och tillsammans lösa olika matematiska uppgifter. Vi utmanar varandra. Det är allt från pussel till logiska frågeställningar. Alla är välkomna att hänga med, förutsatt att man fyllt 18 förstås.

Ett viktigt syfte med nätverket är att få fler att upptäcka matematikens möjligheter. Maria och Linnéa menar att matematik i Sverige ofta tenderar att förknippas med avancerat nörderi.

– Att ägna sig åt matematik upplevs ibland av omgivningen som konstigt, som om det vore ett främmande och svåråtkomligt kunskapsområde. Men matematik är något som man har nytta av i många olika sammanhang. Det kan liknas vid ett internationellt språk som underlättar förståelsen för världen.

Hur skulle ni själva vilja beskriva tjusningen med matematik?

– Det är rolig och kreativ problemlösning! En matematisk lösning kan dessutom ske på väldigt många olika sätt. Det finns flera vägar för att nå målet.

Förhoppningen är att ännu fler ska ansluta sig till MathsJam, och stipendiet från Växjö-Öjaby Rotaryklubb ger en värdefull uppmuntran.

– Priset kom som en stor överraskning för oss. Det är både hedrande och kul.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons