Annons

De vinner årets Pontonjärspris

Publicerad 18 november 2019
.
.Foto: SUVAD MRKONJIC

Årets mottagare av Pontonjärpriset, som inrättades av Kronobergs tidigare landshövding Kristina Alsér, är Sverker Arnesson på Åkrahällskolan i Nybro samt Nibe Industrier AB med huvudkontor i Markaryd. Pontonjärpriset har som syfte att lyfta fram personer som på olika sätt bygger broar mellan skola och näringsliv i Kronoberg och Kalmar län.

– Pontonjärprisets syfte är att minska avståndet mellan skolan, näringslivet, det offentliga och akademien. Med stipendier ska de som på ett innovativt och hållbart sätt utvecklat samarbete och minskat avståndet mellan privata och offentliga aktörer premieras, säger Kristina Alsér.

Annons

Motivering för Pontonjärpristagare – lärare och skola 2019: Sverker Arnesson är lärare på Hantverksprogrammet Finsnickeri på Åkrahällskolan i Nybro. I sitt arbete som lärare har han inspirerat sina elever inte bara i finsnickeriets konst utan också bidragit till att de fått intresse för och inblick i entreprenörskap. Flera av hans elever, med rötter både i och utanför Sverige, har nått stora framgångar inom UF, även nationellt. Sverker har en stor förmåga att skapa en trygg och inkluderande lärmiljö och samtidigt vara drivande i nya, kreativa projekt där entreprenörskap är en metod för att elever ska nå sin fulla potential. Sverker står för utveckling, innovation och mod och är en förebild för både elever och lärare. För sitt gedigna engagemang och sin pedagogiska skicklighet är Sverker Arnesson en mycket värdig mottagare av denna utmärkelse.

Motivering för Pontonjärpristagare – näringsliv 2019: Nibe Industrier AB har som stort och internationellt bolag med huvudkontor i Markaryd tidigt insett styrkan med att arbeta med grundskolan. Nibe och dess koncernchef har sedan 30 år årligen bjudit in kommunens grundskoleklasser i årskurs tre till företaget, samt sedan 2017 involverat sig i Mot nya höjder tillsammans med Nobel Prize museum för att öka förståelsen för vilka framtidsmöjligheter det finns inom teknik och naturvetenskap i svensk tillverkningsindustri. Målsättning är nu att vidareutveckla detta samarbete. Planering och genomförande har skett i nära dialog med Markaryds kommun, Region Kronoberg och Linnéuniversitetet. Nibe har också samordnat besök från skolelever till andra företag i regionen. Utställningarna och företagsbesöken (elva övriga företag) har besökts av över 2000 elever från Kronobergs län under läsåret 2018-2019. Nibe Industrier AB är en mycket föredömlig och värdig mottagare av Pontonjärpriset – Näringsliv 2019.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons