Annons

Debatt: Alla är förlorare…

Växjö • Publicerad 2 juli 2021
Carin Högstedt och Ylva Jönsson, båda (V), skriver att Alla är förlorare i en debattartikel.
Carin Högstedt och Ylva Jönsson, båda (V), skriver att Alla är förlorare i en debattartikel.Foto: Urban Nilsson

Pandemin har visat oss hur det ser ut inom vård och omsorg i Sverige. Personalen har arbetat, slitit till bristningsgränsen. Sedan lättar trycket och semestern hägrar, återhämtning är nödvändig. Men fortfarande blir människor sjuka, vårdskulden hänger över axlarna, semesterveckorna är ifrågasatta. Finns det vikarier? Undersköterskor är största bristyrket. Inte så konstigt med tanke på arbetsmiljö, delade turer till exempel, men samtidigt ett yrke med stort ansvar som vi alla förr eller senare blir beroende av.

Det utbildas fler undersköterskor. Unga tjejer och killar har klarat av sin utbildning och står där, stolta med rätta, redo att bistå gamla och sjuka med allt inom hemtjänst, på särskilda boenden, i vården inom kommuner och regioner.

Annons

En grupp har jobbat extra hårt med sin utbildning för att komma till målet. Vi tänker på den grupp som har rötter i bl a Afghanistan och som omfattas av den s k gymnasielagen. För att få permanent uppehållstillstånd ska de klara utbildning och få fast arbete inom det snaraste.

Regeringen försökte i och med pandemin att göra vissa lättnader i lagen för att ge ungdomarna mer tid att ha en chans till fast arbete. Det röstades ner i riksdagen (ungefär 1/6 i år). Lättnader var starkt motiverade i ett läge, då pandemin ledde till starkt ökad arbetslöshet och svårigheter att få fast jobb. Många lättnader av alla möjliga sorter har beslutats av regering och riksdag för att hejda konkurser, arbetslöshet och ekonomiskt svåra förhållanden. Bra! Sverige och många branscher kommer att komma tämligen helskinnade ur krisen. Dock. När det gäller unga människor som studerat, lärt sig språket, blivit godkända som t ex undersköterskor – inga lättnader. Endast S, MP och V ville underlätta för de unga och förlänga tiden för etablering. Övriga partier sade nej.

Så här står nu färdigutbildade undersköterskor och vill inget hellre än arbeta inom en sektor som skriker efter mer personal. Samtidigt är sjukskrivningstalen inom vårdsektorn höga, liksom övertidsarbetet. Hur klokt är detta? Inte alls, här finns bara förlorare.

Ta tillvara ungdomars kompetens och arbetslust! Situationen för vissa är bara helt absurd och kan sluta med utvisning till land i krig, dit alla andra avråds från att resa.

Ylva Jönsson, (V)

Carin Högstedt, (V)

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons