Annons

Debatt: Dags för en rättvis miljöpolitik som gynnar vanligt folk!

En debattartikel av Robert Armblad
, 
Vänsterpartiet Kronoberg
Publicerad 25 maj 2019
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Privat

Klimatomställningen kan inte vänta. Vi har bara tio år på oss att mildra klimatförändringarnas konsekvenser, så det är bråttom. För att stoppa den negativa utvecklingen så behöver vi ändra EUs grundlag för att garantera att miljöns bästa alltid går före storföretagens jakt på snabba vinster. Det behövs även massiva offentliga satsningar och att vi vågar ta itu med fossilindustrin och alla de andra som tjänar på fortsatta utsläpp, deras makt över samhällsutvecklingen måste brytas. Vi måste också se till att omställningen blir rättvis och betalas av de som skitar ned allra mest – inte att vanligt folk ska fortsätta betala hela notan. Det är inte rimligt att de som behöver ta bilen till jobbet ska betala för skiten som flygbolagen släpper ut. Därför är det bara vänsterpolitik som kan göra klimatomställningen i EU rättvis och hållbar.

När det gäller att bryta fossilindustrins makt så vill vi i Vänsterpartiet först ta bort de svängdörrar som finns mellan oljebolagens kontor och EU-parlamentet. Det är våra folkvalda som ska bestämma i parlamentet – inte storföretagens lobbyister. Sedan så vill vi ta bort alla EU-bidrag som i dagsläget går till de som tjänar stora pengar på miljöfarlig verksamhet. Istället vill vi använda dessa pengar till att ställa om våra klimatskadliga industrier till att producera miljövänlig energi och hållbara produkter. Ingen som arbetar på en klimatskadlig industri idag ska behöva välja mellan att få mat på bordet och lämna över en hel planet till sina barn.

Annons

För att alla ska hjälpa till i vår nödvändiga omställning så måste det processen kännas rättvist. Det är inte rimligt att vanligt folk ska få en massa höjda skatter och tvingas ändra sin livsstil om rika knösar och lyxlirare kan fortsätta flyga omkring och lyxkonsumera hela året runt som inget hade hänt. Därför kräver vi i Vänsterpartiet att de rika som skitar ned allra mest, de ska också vara de som ändrar sin livsstil allra mest. Därför vill vi införa en progressiv flygskatt så att de måste betala in mer och mer pengar till omställningen för varje gång de flyger. Jakten på skattesmitare ska också ges högre prioritet. Pengarna som vi får från lyxlirarnas resor och när vi sätter dit skattesmitare vill vi använda till att rusta upp kollektivtrafiken och göra det billigare för vanligt folk att ta tåget ut i Europa. Vi i Vänsterpartiet vill helt enkelt att det miljövänligaste alternativet att resa också alltid ska vara det billigaste.

Sammanfattningsvis; vi i Vänsterpartiet kräver:

– Ändra EUs grundlag – dags att miljön går före storföretagens vinstjakt!

– Kraftigt höjda klimatambitioner med bindande regler och mål där de rika får betala mest

– Massiva offentliga satsningar på att ställa om vårt samhälle

– Bryt fossilindustrins makt över miljöpolitiken

– Rusta upp kollektivtrafiken och sänk biljettpriserna – miljövänligt resande ska alltid vara det billigaste alternativet

– På så sätt kan vi skapa ett Europa för alla – inte bara de rika – samtidigt som vi räddar klimatet.

Robert Armblad


Kandidat till EU-parlamentet

Annons


Vänsterpartiet Kronoberg

VILL DU OCKSÅ SKRIVA DEBATTARTIKEL/INSÄNDARE? MAILA DIN TEXT TILL TIPS@VXONEWS.SE

Annons
Annons
Annons
Annons