Annons

Debatt: Det går att göra skillnad även i opposition

Debattartikel från Socialdemokraterna i Region Kronoberg
Växjö • Publicerad 7 januari 2020
Foto: Stefan Silvander Ahlrik

Årtiondets sista år har på många sätt inneburit en nystart för Socialdemokraterna i Region Kronoberg. Efter fyra år i politiskt styre är vi nu i opposition. Det är såklart inte vad vi hoppats på men med över en tredjedel av kronobergarnas röster i valet 2018 försöker vi självklart göra det bästa av situationen.

Vi har under hela året utgått från vad vi vill och fokuserat på att lyfta våra förslag till dagordningen. När andra partier lagt förslag har vi alltid tagit ställning till dem utifrån vad vi som socialdemokrater tror är bäst för Kronoberg. Kan vi påverka ett beslut i socialdemokratisk anda ska vi göra det.

Annons

Under året har vi varit en mycket aktiv opposition. Vi har lagt många viktiga förslag och ställt många viktiga frågor, däribland över 30 motioner och skrivelser samt 25 interpellationer. Flera gånger har det lett till konkreta beslut. Som exempel beslutade regionfullmäktige i september att alla medarbetare i Region Kronoberg ska kunna ge blod på arbetstid, detta efter att vi i mars skickat in en motion i frågan.

Vi har också varit aktiva i diskussionerna kring byggnationen av nytt lasarett i Växjö från start och sett till att påverka de beslut som tagits i frågan. Bland annat har vi yrkat på och fått gehör för att offentlighetsprincipen ska vara styrande och att transparens ska råda från start till mål i processen. Det är viktigt inte minst för att kronobergarna ska känna sig delaktiga hela vägen, det är ju för dem vi bygger.

Den nya mandatperioden som tog sin början 2019 har också inneburit förändringar i vår regiongrupp. Mer än en tredjedel av alla socialdemokrater i Region Kronoberg är helt nya i regionpolitiken och fler än så är nya på nuvarande uppdrag. Socialdemokraternas styrka är att vi är många olika personer med olika perspektiv, i olika åldrar och från olika delar av regionen – det ska vi ta vara på.

2018 års verksamhetsberättelse för regiongruppen avslutade vi med att konstatera att ”Det spelar roll vilka som styr.” Och det gör det verkligen, men det innebär inte att det inte går att göra skillnad som opposition. Det har blivit lite av vårt motto under 2019.

Trots att vi befinner oss i opposition har vi alltså åstadkommit en hel del under året som gått. Vi ser fram emot ett nytt, händelserikt årtionde där vi kommer fortsätta lägga fler förslag för ett bättre Kronoberg för alla.

Henrietta Serrate (S), 2:e vice ordförande i regionstyrelsen

Robert Olesen (S), 2:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden

Lovisa Alm (S), 2:e vice ordförande i kulturnämnden

Joakim Pohlman (S), 2:e vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden

Magnus Carlberg (S), 2:e vice ordförande i folkhälsoberedningen

Annons

Peter Freij (S), 2:e vice ordförande i trafiknämnden

RosMarie Jönsson Neckö (S), 2:e vice ordförande i regionfullmäktige

Michael Sjöö (S), vice ordförande i patientnämnden

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons