Debatt: En annorlunda påsk med potential

Debattartikel av Socialdemokraterna i Region Kronoberg.
Växjö • Publicerad 9 april 2020
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
.
.Foto: Mattias Mattisson

Ibland blir det inte som man tänkt sig. Det talesättet passar väldigt bra in på en påsk i pandemins tecken. En påsk utan alla nära och kära omkring sig och långt ifrån lantställen och orosfri ledighet är nog inte vad någon tänkt sig, men nu blir det så. Det kan låta definitivt och dystert. Därför vill vi påminna om att Kronoberg är en fantastisk region! Här finns mycket att se och göra utan att utsätta sig själv och andra för onödiga smittorisker.

Att vara ute i naturen är bra för både kropp och själ, och naturutflykterna i Kronoberg är många. Vandra i nationalparken Åsnen, Rönnö naturreservat eller Singelstorps fly. Ta en skogstur till Singoallas grotta, döpt efter Viktor Rydbergs kända bok. Besök något av de många utegym som finns runt om i Kronobergs kommuner. Är du intresserad av berättelser har Sagobygden en app som gör att du kan besöka kända sägenplatser runt om i regionen och på plats få sägnen berättad för dig i telefonen eller plattan. Möjligheterna är många i vårt sagolika län!

Föredrar du att hålla dig inomhus finns en rad framstående författare från Kronoberg att rekommendera. Eller varför inte se en inspelad konsert via Musik i Syd? För dig som ändå längtar bort från länet kan det fria inträdet på statliga museum som den rödgröna regeringen införde 2016 nu nyttjas även genom olika sociala medier; dagligen erbjuds digitala guidningar och visningar av samlingar.

Så ställ inte in – ställ om. Mycket av det du vill göra går att göra men på andra sätt. Vi vet att många upplever att det är knepigt att ställa om till det digitala, men när man väl gjort det öppnar sig en helt ny värld av möjligheter. Visste du exempelvis att man numera kan släktforska helt gratis, hemma från köksbordet? Våga ställa om så gott det går och framförallt - våga fråga om du behöver hjälp med omställningen! Vi är många som gärna hjälper till.

När tillvaron känns tung och lösningen långt borta – lyft blicken och njut av den fantastiska region vi lever i och ta del av de oändliga möjligheter som finns att hålla sig sysselsatt i tider som dessa, år 2020. Håll huvudet kallt, hjärtat varmt och händerna rena. Glad påsk!

Henrietta Serrate (S), 2:e vice ordförande i regionstyrelsen

Robert Olesen (S), 2:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden

RosMarie Jönsson Neckö (S), vice ordförande Destination Småland

Karl Paine (S), blivande 2:e vice ordförande i kulturnämnden

Joakim Pohlman (S), 2:e vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden

Magnus Carlberg (S), 2:e vice ordförande i folkhälsoberedningen

Peter Freij (S), 2:e vice ordförande i trafiknämnden