Annons

Debatt: En stark välfärd är viktigare nu än någonsin

Debattartikel av regionråd Henrietta Serrate (S).
Växjö • Publicerad 30 april 2020
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Henrietta Serrate, regionråd S
Henrietta Serrate, regionråd SFoto: Lena Gunnarsson

Årets 1 maj blir historiskt. Det är inte bara 130 år sedan arbetarrörelsens dag gjorde sitt intåg i Sverige, det är också första gången den firas digitalt.

’Det starka samhället’ är Socialdemokraternas paroll, eller budskap, för i år. När det utsågs för några månader sedan anade ingen att den största prövningen i modern tid väntade landet. Ändå passar budskapet bra in på den situation vi just nu befinner oss mitt i. Två saker tycker jag nämligen har blivit extra tydliga i och med rådande pandemi.

Annons

För det första: En stark välfärdsstat att lita på är viktig för Sverige och alla som bor här. Det har vi socialdemokrater alltid tyckt, men senaste veckorna har även de som byggt sina politiska karriärer på att argumentera för att sälja ut det gemensamma och prioritera skattesänkningar framför satsningar på det allmänna höjt sina röster i den andan. Alla verkar nu rörande överens; när det blåser måste staten stå stadig och stötta upp alla de som inte förmår hålla för vinden själva.

För det andra: Det är medarbetarna i välfärden som bär vårt samhälle. Detta gäller alltid och inte bara i kristider. Undersköterskor, lärare, sjuksköterskor och biomedicinska analytiker är bara några av dem som varje dag går till jobbet för att du och jag ska ha det så bra som möjligt.

För 130 år sedan var arbetarrörelsens budskap ’8 timmars arbetsdag’. Även i år är arbetsvillkoren centrala. För ska vi ha ett starkt samhälle måste vi bli fler medarbetare i välfärden, redan idag råder brist och bristen kommer bara bli större. Ska vi lyckas bli fler måste vi gå från ord till handling och på allvar se till att stärka såväl arbetsvillkor som arbetsmiljö. Välmenande applåder och politiska förslag om skattefria gåvor i all ära, men de finns inte kvar där när krisen är över. Så låt oss även efter krisen värdera välfärdsmedarbetarna högt, inte bara i ord utan även i lönekuvert.

En sak är säker - det är varken ödet eller ekonomiska krafter som styr det här landet. När arbetarrörelsens dag firades första gången var Sverige ingen demokrati. Numera slår grundlagen fast att ”All offentlig makt i Sverige utgår från folket”. Du har makten att förändra. Du har makten att prioritera välfärden först, antingen genom att själv engagera dig politiskt eller rösta på någon som du litar på.

Årets första maj blir verkligen annorlunda men vi socialdemokrater ställer inte in – vi ställer om. I mitt digitala tal hämtar jag inspiration från alla de viktiga insatser som görs i samhället just nu, men också från förra årets S-märkta budskap: Trygghet. Demokrati. Sammanhållning. Lägger vi till jämlikhet och solidaritet har vi faktiskt alla ingredienser som krävs för att bygga ett starkt samhälle.

Och kom ihåg - ett starkt samhälle lyfter alla, inte bara några. Tillsammans är det få saker vi inte kan rå på. Även rådande pandemi kommer vi besegra genom att stå enade och sätta en stark välfärd först.

Henrietta Serrate (S), regionråd för Socialdemokraterna

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons