Annons

Debatt: EU behöver en klassmedveten klimatpolitik

En debattartikel av Marcus Karlén, SSU Kronoberg.
Växjö • Publicerad 16 maj 2019
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Europas grönaste stad.
Europas grönaste stad.

Att klimatet inte känner några nationsgränser är sedan länge känt. Därför behövs ett EU som vågar ta ansvar och genomför progressiva klimatreformer i hela vår union. För att möjliggöra detta krävs en insikt att samarbetet inte enbart är ett tillväxtfrämjande projekt med marknadsromantiska drömmar. EU kan användas till mycket och inriktningen bör inte vara att skapa mera byråkratiskt överstatlighet utan istället att skapa en fördjupad kompetens gällande den ekologiska hållbarheten, essentiella mångfalden och bärkraftiga jordbruksnäring. Helt enkelt att säkra vår existentiella planetära överlevnad.

Enligt den vetenskapliga rapporten Carbon Majors Report från 2017 står 100 företag för över 70 procent av världens totala utsläpp. Ett i mitt tycke en obegriplig, orimlig och oetisk siffra. Klimatångesten ska appliceras på väggarna i bolagsstyrelsens sammanträdesrum och inte hos enskilda individer. Miljö- och klimatfrågan är den enskild viktigaste frågan för landets yngre och även högt bland resten av befolkningen. Då duger det inte att upprätthålla ett europeiskt samarbete som aktivt premierar marknaden före människan. Om klimatet vore en bank skulle problemet vara löst sedan länge.

Annons

Den gröna klimatomställningen ska inte bara uppfattas som en börda för att upprätthålla vårt existensberättigande. Omställningen medför massor av nyttor som ny arbetstillfällen i den växande gröna näringen, självförsörjande bostäder, miljövänligare städer samt att den främjar Europas energipolitiska och autonoma oberoende. Föreställ dig möjligheten att binda ihop Europas storstäder med klimatneutral, trygg och pålitlig höghastighetståg. Ett arbets- och integrationsfrämjande projekt som möjliggör att kunna somna i Växjö och vakna i en subtropisk miljö i Europas utkant.

Marcus Karlén

Ordförande Demos, S-studenter

SSU Kronoberg

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons