Annons

Debatt: Fler blodgivare – en livsviktig fråga

Debattartikel från Socialdemokraterna i Region Kronoberg
Växjö • Publicerad 11 september 2020
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
.
.Foto: Patric Söderström

Blod kan inte tillverkas på konstgjord väg. Därför behöver sjukvården hela tiden nytt blod från blodgivare för att möta behovet vid exempelvis operationer, förlossningar och behandling av vissa sjukdomar. På flera håll i landet råder blodbrist och under sommarmånaderna blir situationen ofta extra svår.

Just nu är tillgången på blod i vår region stabil, men detta beror till viss del på att efterfrågan minskat bland annat på grund av att många operationer ställts in under pandemin. Men olyckan kan vara framme även i pandemitider och därför är det viktigt att du som blodgivare fortsätter ge blod om du är frisk.

Annons

2018 fanns 3550 aktiva blodgivare i Kronoberg. Det motsvarar 17,8 blodgivare per 1 000 invånare, ett låg antal jämfört med många andra delar av landet. Som exempel fanns i grannregionen Blekinge 30 blodgivare per 1000 invånare. Vi behöver bli fler kronobergare som ger blod och det är viktigt att Region Kronoberg som ansvarar för hälso- och sjukvården driver frågan aktivt. Därför har vi socialdemokrater lagt flera förslag för ökad blodgivning de senaste åren.

Som en av de största arbetsgivarna i länet är det viktigt att regionen är en förebild i att uppmuntra och underlätta för anställda att lämna blod. Vi är därför glada att vårt första förslag, att våra medarbetare ska ha möjlighet att lämna blod på arbetstid, bifölls och snart blir verklighet.

Vi har också lyft frågan om att blodgivare ska kunna resa fritt med kollektivtrafik till och från blodgivning genom att visa upp kallelsen för chauffören, precis som vid andra vårdbesök. Mindre administration – mindre krångligt. Vi vill också att det ska bli möjligt även för de Växjöbor som tar bilen till blodgivningen att få reseersättning. De har de inte rätt till idag även om de bor längre bort från lasarettet än blodgivare i andra kommuner. Samma regler för reseersättning ska gälla alla blodgivare – det ska aldrig kosta att ge blod och det måste vara enkelt.

Idag behöver alltså den som ska ge blod ta sig till lasarettet i Ljungby eller Växjö. Ett sätt att underlätta för blodgivning är att erbjuda det på flera platser och där kan blodbuss vara ett alternativ. Vi vet att Region Skåne skickar sin blodbuss till Älmhult ibland och att det är mycket uppskattat. Därför har vi i dagarna lagt ytterligare ett förslag, att se över intresse och möjlighet för en blodbuss i Region Kronoberg. I egen regi eller gärna i samarbete med närliggande regioner.

Blodgivning är samhällsviktigt. Vi behöver därför göra mer för att uppmärksamma vikten av att ge blod och göra mer för att underlätta för alla som vill bli eller är blodgivare.

Robert Olesen (S), 2:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden och blodgivare

Joakim Pohlman, 2:e vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden och blodgivare

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons