Annons

Debatt: Företagen ska stöttas i kristider

Debattartikel från Centerpartiet i Växjö.
Växjö • Publicerad 6 februari 2021
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Pontus Steneros

Den pandemi vi nu befinner oss i påverkar oss på många olika sätt, och en del av vårt samhälle som verkligen får känna på krisens faktum är våra företagare. Centerpartiet värnar om våra företagare och ser det som självklart att de nu under krisens mörkaste stunder ges det stöd som krävs. På den punkter har Sveriges regering ett oerhört stort ansvar.

Vi har kunnat höra om företag som ett efter ett har lagt ner runt om i Växjö kommun till följd av vikande besökssiffror, färre kunder och en kraftigt minskad efterfrågan när pandemin ställer om människors levnadsmönster. Detta gör att företagare inom väldigt många branscher nu går på knäna när viktiga intäkter uteblir. Därför har Centerpartiet drivit på för en rad åtgärder.

Annons

Vi vill exempelvis återinföra lokalhyresstödet under januari-mars i år, vilket innebär att staten hjälper till med företagens fasta hyreskostnader. Tidigare i januari presenterades också att omställningsstödet till små och medelstora företag både förlängs och höjs, tillsammans med förlängt omsättningsstöd till enskilda firmor, under perioden november 2020 till och med februari 2021.

Vi ser särskilt nu hur ungdomar har det svårt att antingen få, eller behålla, sitt första jobb. Därför har Centerpartiet drivit igenom att kraftigt sänkta arbetsgivaravgifter för unga ska gälla retroaktivt, redan från 1 januari 2021.

Restaurangnäringen är en annars blomstrande bransch i Växjö som nu möter vikande siffror. Restaurangerna omfattas nu av restriktioner gällande sällskapens storlekar och tidsbegränsning av alkoholserveringen och behöver därför ekonomisk kompensation för restriktionernas konsekvenser. För oss i Centerpartiet är helheten från jord till bord alltid viktig.

Centerpartiet kommer fortsätta trycka på med all kraft för att stöd och kompensationer av olika slag ges till företagarna, där förväntar vi oss ett tydligt agerande från regeringen. Företagen är de viktiga jobbskaparna och behövs både för dagens och framtidens arbetsmarknad. Ingen tjänar på att företag går i konkurs.

Andreas Olsson (C)
, Kommunalråd i Växjö

Andreas Håkansson (C) , Gruppledare

Annika Nilsson (C)
, Gruppledare

Thomas Magnusson (C)
, Ersättare kommunstyrelsen Växjö

Annons
Annons
Annons
Annons