Annons

Debatt: Inför en regional lovpott för kultur- och idrottsaktiviteter

Debattartikel från Socialdemokraterna i Region Kronoberg
Växjö • Publicerad 17 februari 2020
Henrietta Serrate, regionråd SFoto: Lena Gunnarsson

Äntligen är det sportlov! För oss socialdemokrater är det självklart att alla barn och unga ska ha goda möjligheter till en aktiv och meningsfull fritid. Det är en viktig del i att fler ska orka och klara skolan, våga testa nya vägar, våga utvecklas och våga drömma. Det är också en viktig del i att stärka folkhälsan och skapa ett jämlikt samhälle. Förutsättningarna till en aktiv och meningsfull fritid ser väldigt olika ut från barn till barn. Särskilt blir detta tydligt under loven. Vissa är på fritidshem eller ensamma hemma på gården. Få åker till Kanarieöarna med familjen.

Vi socialdemokrater vill stärka alla barns rätt till en meningsfull fritid. Därför skickade vi i höstas in en motion om att Region Kronoberg borde införa en lovpott, ur vilken föreningar kan äska pengar för att anordna avgiftsfria kultur- och idrottsaktiviteter för barn och unga i Kronoberg under sportlov, påsklov och höstlov. Syftet med lovpotten ska vara att fler barn och unga får möjlighet att hitta på något roligt under loven. Pengarna skulle exempelvis kunna användas till att anordna en ”prova på-dag” hos kultur- eller idrottsföreningen eller för att göra inträde till museum eller andra aktiviteter avgiftsfria.

Annons

Genom att stärka alla barn och ungas uppväxtvillkor skapar vi ett jämlikare samhälle. Det ger inte bara starkare individer utan stärker också de framtida förutsättningarna för Kronoberg som region. Vi hoppas det moderatledda styret i Region Kronoberg håller med oss och röstar för vårt förslag när det kommer upp för beslut i regionfullmäktige under påsklovsveckan i april.

Henrietta Serrate (S), 2:e vice ordförande i regionstyrelsen

Lovisa Alm (S), 2:e vice ordförande i kulturnämnden

Magnus Carlberg (S), 2:e vice ordförande i folkhälsoberedningen

Robert Olesen (S), gruppledare för S i Region Kronoberg

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons