unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Debatt: Inför en visselblåsarfunktion i Region Kronoberg

Debattartikel från Socialdemokraterna i Region Kronoberg
Foto: Alexander Hall
Detta är en opinionstext i vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det är viktigt att alla medarbetare har och känner till olika vägar att slå larm om de misstänker att något är fel. Region Kronoberg behöver därför ha tydliga, fastslagna och kommunicerade rutiner för såväl upptäckt som förebyggande av korruption och oegentligheter.

I många kommuner, regioner och myndigheter finns en så kallad ’visselblåsarfunktion’. Det innebär i korthet att en särskild e-postadress eller brevlåda upprättats för att medarbetarna alltid ska kunna lämna in tips om misstänkligheter. Syftet med en visselblåsarfunktion är att den ska fungera som ett komplement när de vanliga rapporteringsvägarna av någon anledning inte fungerar, exempelvis när den vanliga rutinen anger att närmsta chef ska informeras men det är närmsta chef som misstänks. Den som är ansvarig för visselblåsarfunktionen har till uppgift att utreda inkommande tips och att hantera sekretessreglerade uppgifter, personuppgifter och uppgifter om visselblåsarens identitet korrekt.

Idag finns ingen visselblåsarfunktion i Region Kronoberg. Det framgår bland annat av ett svar som lämnats till tidningen Vision i november 2019. Dessutom saknas också tydliga riktlinjer på hemsida och Intranät, vilket gör det svårt för medarbetare att veta var man ska vända sig vid misstanke och vilka rättigheter man har om man slår larm.

Vi socialdemokrater ser en visselblåsarfunktion som en viktig del i att vara en handlingskraftig och transparent region, där medarbetarna känner sig trygga att anmäla misstankar om oegentligheter. I februari skickade vi därför in en motion om att en visselblåsarfunktion bör inrättas i Region Kronoberg, detta snarast möjligt. Motionen skulle behandlats på regionfullmäktige den 17 juni men skjuts nu till hösten. Det verkar dock som att vi kommer få gehör för förslaget, vilket glädjer oss.

Medarbetaren som ställer sig frågan ’Var vänder jag mig när jag misstänker att min chef eller kollega sysslar med oegentligheter?’ ska aldrig behöva undra länge eller undvika att tipsa på grund av rädsla för repressalier. Det är verkligen hög tid att införa en visselblåsarfunktion i Region Kronoberg.

Henrietta Serrate (S), 2:e vice ordförande i regionstyrelsen

Robert Olesen (S), 2:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden

VILL DU SKRIVA DEBATT PÅ VXONEWS? MAILA DIN TEXT TILL TIPS@VXONEWS.SE.

Läs mer

Bil i olycka på länsväg

Nyheter

Bil i olycka på länsväg

Viltolycka utanför Växjö.

.

Nyheter

16-åring skulle gripas av polis – gjorde motstånd

Kille misstänks för våldsamt motstånd.

Trafikolycka i Växjö – bil körde in i träd

Nyheter

Trafikolycka i Växjö – bil körde in i träd

En person uppges vara kvar i bilen.

Vårdslöshet i trafik i Växjö

Nyheter

Vårdslöshet i trafik i Växjö

Container med metallskrot tappades på riksväg.

Regionen satsar på mammografin

Nyheter

Regionen satsar på mammografin

”Vi gör den här satsningen för att ingen kvinna ska behöva vänta på sin undersökning längre än nödvändigt”.

Växjöföretag till börsen – ägaren säljer för 74 miljoner

Nyheter

Växjöföretag till börsen – ägaren säljer för 74 miljoner

”Vi huvudägare har ställt upp på att göra det för att kunna få ägarspridning”.