Annons

Debatt: "Lita på vårt fantastiska föreningsliv"

Jon Malmqvist (KD) ger repliksvar på Vänsterpartiets och Socialdemokraternas två debattartiklar om en fritidsbank i Växjö.
Växjö • Publicerad 26 mars 2021
Foto: Alexander Hall

Frågan om fritidsbank är på många sätt intressant och ger en bild av hur man ser på hur långt det offentligas ansvar ska sträcka sig och om man tycker att samhället ska byggas ovanifrån eller underifrån.

Kristdemokraterna i Växjö är tydliga i båda frågor. Vi menar att föräldraansvaret är centralt i arbetet med att bygga goda samhällen och att det måste ingå i föräldraansvaret att förse sina barn med utrustning för lek och idrottande. Vi tycker också att det är självklart att goda samhällen byggs underifrån. Jag får dagligen mail och telefonsamtal från kommuninvånare som har synpunkter på saker de tycker är bra och saker de tycker kan förbättras. Under mina två år som ordförande i kultur- och fritidsnämnden har inget av dessa mail och telefonsamtal berört behovet av en fritidsbank.

Annons

Växjö kommun har ett fantastiskt föreningsliv och som en del i det prioriterade arbetet att locka nya medlemmar erbjuder i princip alla föreningar låneutrustning – vill du pröva att spela bordtennis finns det i normalfallet ett rack att låna om du kommer till föreningens träning.

Den beräknade kostnaden för att driva en fritidsbank ligger någonstans mellan 1 och 1,5 miljoner kronor. Detta är pengar som kan användas klokare, exempelvis till riktade insatser för de barn vars föräldrar av olika anledningar behöver hjälp med att uppfylla sitt föräldraansvar.

Jon Malmqvist (KD), Ordförande i kultur- och fritidsnämnden

Vill du skriva debatt/insändare på VXOnews? Skicka din text till tips@vxonews.se. Vi garanterar inte publicering.

Här saknas innehåll

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons