Annons

Debatt: Mångfaldsfrågor förtjänar mer än identitetspolitik

Debattartikel av Marcus Karlén, Ordförande Demos, S-studenter vid Linnéuniversitetet i Växjö
Växjö • Publicerad 5 juni 2020
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Privat

Vad har skokasten i Linnéparken, valet att klä sig färgstarkt under prideveckan och regnbågsflaggning gemensamt? Även om de sprider medvetenhet under en dyster pandemi är den reella inverkan minimal.

Identitetspolitik är i sig inte fel och dessa aktiviteter hämmar inte per automatik politikutveckling utan det kan vara en ingång för nya önskvärda ställningstaganden. Men utan sakpolitik marginaliseras mångfaldsfrågor och problematiken cementeras. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågors utredning ”HON HEN HAN” från 2010 redogör hur unga HBTQ-personer är överrepresenterade i psykisk ohälsa. Andelen homo- och bisexuella kvinnor mellan 16-29 år som försökt begå självmord är 25 procent. Varannan transperson har övervägt att begå självmord. Diskriminering och hatbrott är för många inte undantag utan istället återkommande.

Annons

När individer samt aktörer som företag, politiska partier och organisationer använder identitetspolitik till mänsklig eller politisk marknadsföring, symbolpolitik och varumärkesstärkning riskerar HBTQ-politiken att urvattnas.

Utomparlamentariskt påverkansarbete och civilsamhällets betydelse har en viktig roll i politikutvecklingen men de kan inte ersätta den partipolitiska processen som grundas på medborgarnas majoritära vilja.

Dagens tygpåseaktivism syftar till att stärka det mänskliga varumärket och symbolisera en medvetenhet, ibland även en fiktiv sådan. Ett liberalt synsätt som visserligen bidrar till önskvärda ställningstaganden men som åsidosätter handlingskraften. Stoltheten och den faktiska handlingskraften bör vara centrerad kring handlingen som du gjorde på valdagen den 9 september 2018. Kraftfulla parlamentariska reformer, från lokal och regional nivå till nationell och internationell, kan sannerligen främja samhällets mångfald och det valet kan du med stolthet och med glädje sprida.

Häng gärna en sko, hissa regnbågsflaggan och bär din regnbågsklädda tygpåse men det är i valurnan förändringen uppstår.

Marcus Karlén, Ordförande Demos, S-studenter vid Linnéuniversitetet i Växjö

Skicka debattartiklar till tips@vxonews.se.

Annons
Annons
Annons
Annons