Annons

Debatt: Regeringen prioriterar ledighet

Debattartikel av Granit Doroci, MUF Kronoberg.
Växjö • Publicerad 21 september 2019
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Granit Doroci.
Granit Doroci.Foto: Privat

Regeringen har återinfört friår. Denna gången maskerad som “utvecklingsår”. Utvecklingsåret innebär att man får ta ledigt under ett år med ersättning. Anledningen är för att man exempelvis ska vidareutbilda sig eller göra ett karriärskifte. De argumenterar med känsloargument som låter fint, men som i själva verket inte är hållbart i längden.

Regeringen borde lösa de allvarliga problem som finns i Sverige, men istället skapar de nya. För det första så blir kostnaden för detta drygt en miljard. Det är en miljard kronor som jag skulle använt till fler lärare, i ett samhälle där skolresultaten sjunker. En miljard kronor som jag skulle satsat på fler poliser, när det finns gäng som skjuter öppet på varandra. En miljard kronor som hade kunnat anställa fler sjuksköterskor, till vårdcentraler där det är brist på personal. Med andra ord så är detta helt fel prioritering. När vi ändå talar om ekonomi så kommer utvecklingsåret finansierats genom skattehöjningar eller nedskärningar någon annanstans. Jag anser att nedskärningar för att finansiera utvecklingsåret eller skattehöjningar är ytterst olämpligt.

Annons

Något som bekymrar mig är budskapet som sprids. Att du som elev i skolan inte behöver engagera dig, du kan ju ändå utbilda dig senare i livet. Detta bidrar bara till mindre fokus på skolan och är djupt vilseledande.

Motorn till det ekonomiska kretsloppet i vårt samhälle är företagen. Företagen skapar jobb som ger skatteintäkter. Företagen öppnar upp för möjligheter och utan företagen så hamnar vi flera sekel tillbaka i vår utveckling. Tillbaka till jordbruk och självförsörjning. Därför bör vi förbättra företagens villkor, det gör vi inte genom att ta makten ifrån deras händer (arbetsgivare) och göra det möjligt för anställda att ta ledigt i ett år. Detta drabbar även företagen när de tvingas anställa en temporär vikarie, för någon som kanske tänker lämna sitt yrke permanent.

Ta skolan som ett exempel, att byta lärare efter varje termin skadar elevens skolgång då en relation med sin lärare och lärarens bekantskap med sina elever är väldigt viktigt när det kommer till pedagogik.

När en lågkonjunktur närmar sig är det helt orimligt att underlätta för folk att lämna sysselsättning. På tal om kommande lågkonjunkturer så blir svårt att hitta vikarie/ersättning för de anställda som temporärt lämnar sina jobb. Detta kommer lämna massa tomma positioner och minst sagt skapa ett land med bristande samhällsekonomi.

Regeringen brister i sin prioritering och behöver tänka om. För att Sverige ska rustas inför lågkonjunkturen behövs reformer som gör att fler jobbar, inte färre.

Granit Doroci, MUF Kronoberg.

VILL DU SKRIVA DEBATT PÅ VXONEWS? MAILA DIN TEXT TILL TIPS@VXONEWS.SE

Annons
Annons
Annons
Annons