Annons

Debatt: Rösta för klimatet, kvinnorna och arbetarna

En debattartikel av Malin Lauber (S), kommunalråd i Växjö.
Publicerad 25 maj 2019
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Malin Lauber, Socialdemokraterna
Malin Lauber, SocialdemokraternaFoto: Urban Nilsson

Aborträtten är hotad i många länder. Vi är många som blivit upprörda över hur man i bland annat i Guatemala och flera delstater i USA vill göra stora inskränkningar i aborträtten. De vill till och med gå så långt att abort i princip förbjuds. Läkare som utför aborten straffas hårdare än om den begått ett mord. Kvinnor förvägras därmed rätten att själva bestämma över sina kroppar.

Även i Europa är aborträtten hotad, på Malta är abort helt förbjudet, i Polen får abort bara göras om det är fara för kvinnans liv, om fostret är skadat eller graviditeten är en följd av våldtäkt. I Italien och i flera andra länder vägrar läkare och barnmorskor utföra aborter och har stöd för detta. Vissa kallar det samvetsfrihet, jag kallar det en vägran att ge kvinnor den vård de har rätt till. Kvinnor slutar inte göra abort för att det är förbjudet, de riskerar att dö för att de tvingas göra det på olagliga sätt. Givetvis ska kvinnor bestämma över sina egna kroppar och ingen ska tvingas fullfölja en oönskad graviditet mot sin vilja.

Annons

Inte heller i Sverige är aborträtten självklar. Sverigedemokraterna vill sänka gränsen för fri abort till vecka 12, från dagens vecka 18. Både Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har dessutom deklarerat att det ska vara möjligt för barnmorskor att vägra utföra aborter av ideologiska skäl.

Det som pågår i Europa och resten av världen är att en grupp människor, mestadels konservativa män, vill inskränka kvinnors rättigheter att själv bestämma över sina kroppar och begränsa kvinnors frihet.

Samma grupp av konservativa män förnekar klimathotet och äventyrar arbetarnas rätt till säker arbetsmiljö.

Kampen för jämställdhet har inte varit enkel och vi kan aldrig slå oss till ro. Gång på gång utmanas kvinnors frihet av konservativa krafter som verkar vilja gå tillbaka till tiden då kvinnor stod vid spisen och födde barn.

Den 24 maj var det 100 år sedan socialdemokratiska och liberala kvinnors kamp för kvinnlig rösträtt vann gehör i Sverige. Sverige blev en demokrati när kvinnor fick rösta. Det uppmärksammas på flera håll i landet. Det bästa sättet du kan uppmärksamma den på är att använda din rösträtt på söndag. Den 26 maj går Europa till val. Låt detta valet visa vägen för att vi vill ha ett öppet Europa, där vi vill stärka kvinnors rättigheter, inte försämra dem. Låt inte de konservativa partigrupperna växa. På söndag lägger jag min röst på socialdemokraterna, för kvinnornas, arbetarnas och klimatets skull.

Malin Lauber (S), kommunalråd.

VILL DU OCKSÅ SKRIVA DEBATTARTIKEL/INSÄNDARE? MAILA DIN TEXT TILL TIPS@VXONEWS.SE

Annons
Annons
Annons
Annons