unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Debatt: Satsa på regionens medarbetare – inte på höjt överskottsmål

Debattartikel från Socialdemokraterna i Region Kronoberg
Foto: Alexander Hall

I oktober fattade riksdagen beslut om ett nytt utjämningssystem som i praktiken innebär att mer pengar fördelas från storstäder till landsbygd. Region Kronoberg får i år med detta ett ekonomiskt tillskott på 178 miljoner kronor mer än förväntat.

I dagarna har därför det moderatledda styret presenterat ett förslag till tilläggsbudget. I det blåa förslaget läggs den största delen av tillskottet, drygt 90 miljoner, på att höja överskottsmålet dvs. den summa som blir över efter varje verksamhetsår, från 1 till 2,3 %.

Vi socialdemokrater ser de nytillkomna pengarna som en möjlighet att påverka en i övrigt borgerlig budget, med få satsningar på regionens medarbetare, i socialdemokratisk riktning. Vi kommer därför att lägga fram ett eget förslag till tilläggsbudget, där vi har med några av våra viktigaste prioriteringar för Kronoberg bland annat permanent höjning av ersättningen för arbete på obekväm arbetstid för alla medarbetare som arbetar skift.

Socialdemokraterna har varit tydliga och hållt samma linje från första stund - vi vill använda pengarna det nya utjämningssystemet ger till att förbättra arbetsmiljö och arbetsvillkor för alla Region Kronobergs medarbetare. Vi behöver satsa mer på vår egen verksamhet för att möta utmaningar i kompetensförsörjning, nya arbetssätt och nya behandlingsmetoder. Samtidigt som vi rustar och stärker våra egna medarbetare måste vi minska användningen av hyrpersonal drastiskt, en dyr och dålig lösning som just nu kostar regionen hundratals miljoner varje år.

Vi behöver fler kunniga och kompetenta medarbetare och mer kontinuitet. Det är så vi säkrar tillgängligheten till och kvalitet i vården både på kort och på lång sikt. Det är också så vi klarar Region Kronobergs ekonomi och överskottsmål över tid, grundförutsättningar för att genomföra kommande investeringar i såväl nytt sjukhus i Växjö som upprustning av primärvården.

Socialdemokraterna kommer alltid att prioritera satsningar på medarbetarnas arbetsmiljö och arbetsvillkor framför höjt överskottsmål för avsättningar till ett nytt lasarett. Det förstnämnda är en förutsättning för sistnämnda. Ett sjukhus är ingenting utan medarbetare att fylla det med. I den andan kommer vi nästa vecka att presentera vårt förslag till tilläggsbudget.

Henrietta Serrate (S), 2:e vice ordförande i regionstyrelsen

Robert Olesen (S), 2:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden

VILL DU OCKSÅ SKRIVA DEBATT PÅ VXONEWS? Maila din text till tips@vxonews.se

Läs mer

Stort intresse för stugan för 200 000 kronor

Nyheter

Stort intresse för stugan för 200 000 kronor

Lista över de mest populära objekten på Hemnet.

Bil i olycka på länsväg

Nyheter

Bil i olycka på länsväg

Viltolycka utanför Växjö.

Trafikolycka i Växjö – bil körde in i träd

Nyheter

Trafikolycka i Växjö – bil körde in i träd

En person uppges vara kvar i bilen.

Vårdslöshet i trafik i Växjö

Nyheter

Vårdslöshet i trafik i Växjö

Container med metallskrot tappades på riksväg.

Växjöföretag till börsen – ägaren säljer för 74 miljoner

Nyheter

Växjöföretag till börsen – ägaren säljer för 74 miljoner

”Vi huvudägare har ställt upp på att göra det för att kunna få ägarspridning”.

Röstkaos i Idol – gick inte att rösta på Växjöartisten

Nyheter

Röstkaos i Idol – gick inte att rösta på Växjöartisten

Tekniskt problem för TV4.