Annons

Debatt: Ska pengarna alltid styra över andras liv Oliver Rosengren?

Debattartikel av Ahmad Rahimi.
Växjö • Publicerad 15 februari 2021
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Privat

När politiker fattar beslut över folks huvud så är det de små människorna som får lida. De som inte kan föra sin egen talan är lättare att köra över.

Förra veckan meddelades beslut av Arbete och Välfärd om att flytta boende från privata LSS-boenden som inte tillhör kommunen och istället placera dem i sin egen verksamhet. Detta betyder att det är pengarna som styr över vanligt folk och att människor som redan mår psykiskt dåligt tvingas lämna sin enda trygga plats. Boende tvingas flytta och personal kommer att sägas upp.

Annons

Det finns mycket problem i samhället, men trots det väljer man att fokusera på just det här. Det är så lätt att sitta och fatta beslut om saker på papper, men de vet inte vad konsekvenserna blir. Vi som är i verksamheten kommer få se resultatet när boende mår sämre. De boende känner redan personalen och har sina fasta rutiner och det finns stora risker med att flytta dem till något nytt. Har någon riskbedömning gjorts? Vet ni vad konsekvenserna kommer att bli? Det finns risk för självskadebeteende, utbrott, att boende vägrar ta sina mediciner eller isolerar sig. Det kommer innebära stor stress för både boende och personal.

Jag skulle gärna se er politiker dra av er era kostymer och komma ut och jobba hos oss en dag och få se verkligheten och hur era beslut påverkar människor. Det skulle vara mycket nyttigt för Oliver Rosengren att komma och se vad det är han så lättvindigt bestämmer över. Varför måste era beslut fattas så snabbt? Med bättre framförhållning skulle de boende hinna vänja sig vid tanken på en förändring. Deras trygghet måste tas i beaktande. Vi som jobbar med dem märker tydligt hur minsta förändring påverkar dem negativt. De blir arga och irriterade och detta går ut över alla på avdelningen.

Med era beslut spelar ni med deras liv. Ni har regler att boende har rätt att bestämma själva, men nu kommer ni och bestämmer över dem. Kan ni verkligen tvinga dem?I vården talar vi mycket om autonomi men i det här fallet kör ni över de boende och lyssnar inte på vad de behöver och vad de tycker.

Skulle ni själva våga se de boende i ögonen och berätta att de inte får bo kvar på sin trygga plats? De har sina egna problem, men de är också människor och måste behandlas som människor. Alla har rätt att bo på en plats där de känna sig trygga och med ett stöd som verkligen förstår dem.

Flera ur personalen kommer också att behöva sluta på grund av ert beslut. Kommer något positivt ut av detta snabba och ogenomtänkta beslut? Vad tror du Oliver? Jag och övriga på boendet förväntar oss ett svar från dig.

Ahmad Rahimi

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons