Debatt: Skolan har inte prioriterats i Växjö kommun

Debatt av Malin Lauber (S) och Martina Forsberg (S).
Foto: Johanna Eriksson

Idag presenterade Lärarnas Riksförbund en rankning som mäter landets kommuners resultat utifrån deras förutsättningar för att få en bra grundskola. I totalresultatet hamnar Växjö kommun på plats 232 av 290 kommuner. Detta är ett skrämmande resultat för Växjö kommuns elever och lärare. De förtjänar bättre!

I undersökningen tittar förbundet på lärarbehörighet, löner, undervisningskostnader per elev och elevresultat. På varje enskild mätning hamnar Växjö kommun på en dålig placering. Det finns bara en slutsats vi kan dra av detta och det är att det Blågröna styret i Växjö kommun inte har lyckats leverera i skolfrågan. Under flera år med blått och på senare tid, blågrönt styre, är det tydligt att skolan inte har prioriterats tillräckligt. Med tanke på att vi har ett universitet med lärarutbildning borde lärarbehörigheten inte vara så låg som den är i Växjö kommun. Enligt undersökningen ligger vi på placering 118 när det gäller lärarbehörighet, vilket är mycket oroväckande. Anledningarna till att behöriga lärare inte väljer att arbeta i Växjö kommun kan förstås vara många, varav lönen är en. Vi vet att Växjö kommun måste vara en god arbetsgivare och sätta lärarnas arbetsmiljö i fokus. Arbetsmiljön ska vara trygg och hållbar. Det ska finnas goda möjligheter till kompetensutveckling och lärarna ska få vara lärare.

För oss Socialdemokrater är skolan alltid en prioriterad fråga. Framtiden börjar i skolan, därför ska alla skolor vara bra skolor. De barn som växer upp i Växjö kommun ska alla få möjligheter att lära sig både idag och i framtiden. Det är den mest hållbara investering vi kan göra.

Detta är en opinionstext i vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det är därför samhällets ansvar att skapa goda förutsättningar för att barn och elever kan lyckas i skolan och bli fria i sina framtida val. Vi Socialdemokrater vill se till att öka stöd till de elever som bäst behöver det.

I skolan läggs grunden för att resten av våra liv. Därför ska Växjö ha en jämlik kunskapsskola med höga resultat där ingen elev lämnas efter eller hålls tillbaka.

Martina Forsberg (S), 2:a vice ordförande i utbildningsnämnden

Malin Lauber (S), kommunalråd i opposition

VILL DU SKRIVA DEBATTARTIKEL/INSÄNDARE PÅ VXONEWS? MAILA DIN TEXT TILL TIPS@VXONEWS.SE.