Annons

Debatt: Skolpersonal bör prioriteras samt tillåtas vaccinering på arbetstid

Debattartikel av Kristina Axén Olin (M), utbildningspolitisk talesperson i Moderaterna, och Pernilla Tornéus (M), ordförande utbildningsnämnden Växjö.
Växjö • Publicerad 20 januari 2021
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Pandemin har fått stor påverkan på samtliga skolverksamheter. En stängning av våra skolor skulle riskera betydande negativa konsekvenser för våra barn och elevers utveckling, lärande och mående. Vi har på andra håll i världen sett och hört om att skolnedstängning varit allt annat än lyckat. Den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC skriver i sin senaste kunskaps-sammanställning att beslut om att stänga skolor för att kontrollera covid-19 pandemin bör användas som en sista utväg.

För elever med särskilda behov eller som är socialt utsatta blir de negativa konsekvenserna av distansundervisning stora. Många barn vittnar även om en ökad social oro i hemmen där samtalen till BRIS nästan fördubblats under den gångna julledigheten. En skolstängning skulle i värsta fall inte bara leda till stora kunskapstapp som är svåra att ta igen, utan även bidra till ökad social oro. Det är därför viktigt att vi kan fortsätta hålla våra skolor öppna.

Annons

Vi ser att våra lärare och skolpersonal är oroliga för den pågående smittspridningen. Det är något vi tar på stort allvar och vill nu skapa bättre förutsättningar för våra medarbetare genom att möjliggöra för dem att vaccineras på arbetstid av våra skolsköterskor. Vi vill även försöka skynda på starten av vaccineringen för vår personal så att trycket på att täcka upp för sjuka kollegor minskar.

När vaccineringen av sjukvårds- och omsorgspersonal samt riskgrupper slutförts bör lärare och annan skolpersonal prioriteras. Vi är måna om att alla ska ha en trygg arbetsmiljö och vi vill säkerställa att vi kan hålla våra skolor öppna.

Kristina Axén Olin (M), utbildningspolitisk talesperson

Pernilla Tornéus (M), ordförande utbildningsnämnden Växjö

Annons
Annons
Annons
Annons