Debatt: Stor höjning av avgift för hörapparat riskerar öka ojämlikhet i vården

Debattartikel av Robert Olesen (S)
Växjö • Publicerad 1 april 2020
.
.Foto: URBAN NILSSON

600 kr. Så mycket föreslås avgiften för en hörapparat i Kronoberg öka med i och med det beslut som den första april togs av det moderatledda styret i regionen.

Avgiften föreslås nu bli 950 kr från och med 1 juli 2020. För många kronobergare är det en betydande kostnad, det måste man ha förståelse och stor respekt för. Vi befarar att avgiftshöjningen kan leda till att många väljer att avstå helt från att prova ut en hörapparat. Med det som bakgrund kanske beslutet minskar köerna för de som har råd men det höjer definitivt inte livskvalitén för alla som behöver hörapparat, vilket borde vara prio ett. Patientperspektivet måste alltid sättas först - en jämlik vård lämnar ingen efter. Därför röstade vi socialdemokrater nej till att höja avgiften.

I februari beslutade regionen om tilläggsbudget för att fördela de drygt 175 nya miljoner Kronoberg fått med det nya utjämningssystemet regioner emellan. I vårt budgetförslag fanns ekonomiska resurser både för att behålla avgiften på samma nivå som nu (350 kr) och för att utöka antalet audionomer så att köerna för utprovning av hörapparat kan kortas. Vi prioriterade det framför höjt överskottsmål - det gjorde tyvärr inte det moderatledda styret och vårt förslag fick inte gehör i regionfullmäktige.

Vi är, precis som alla andra, medvetna om hälso- och sjukvårdens tuffa ekonomiska läge men det här är inte rätt väg att gå. Det finns andra sätt att spara drygt 1 miljon kronor på än att försämra villkoren för de som behöver hörapparat.

Robert Olesen (S), 2:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.