Annons

Debatt: Svar till S och V - Centerpartiet säger ja till rätten att välja skola

Debattartikel av Tina Sturesson (C), Andreas Olsson (C) och Mimmi Rito (C).
Svar till S och V.
Debatt • Publicerad 12 mars 2021
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Andreas Olsson.
Andreas Olsson.Foto: Filip Sjöfors

För Centerpartiet är likvärdiga skolor en självklarhet. Det betyder samtidigt att skolor kan ha olika profiler och pedagogiska inriktningar som gör att elevernas intressen påverkar vilken skola som familjen väljer. Men självklart ska vi erbjuda bra skolor och man ska med stor trygghet också kunna välja den närmsta skolan om man vill det.

Vi har ett unikt system i Sverige och det gör att alla elever, oavsett tjockleken på föräldrarnas plånbok, kan välja skola. Att frånta dem den rätten genom att begränsa det fria skolvalet är inte att ha elevernas bästa för ögonen. Tvärtom, det kommer bara att medföra ökade orättvisor. Valfriheten är något vi i stället ska vårda och utveckla.

Annons

I Vänsterpartiets motion står att man vill avsluta det aktiva skolvalet och att elever i första hand ska gå i en skola nära hemmet. Att skylla problemen i skolan på det fria skolvalet är att göra det alltför enkelt för sig. För att skolan ska bli bättre och likvärdig är det många åtgärder som behövs, bland annat tidiga insatser, stöd genom barn- och elevhälsan, arbete med skolnärvaro, stärkt lärarprofession, ledarskapsutveckling för rektorer/skolledare men också ett aktivt och fritt skolval.

Skolvalet ska utvecklas. Elever och föräldrar kan ges bättre stöd och information, antagningen kan bli mer transparent och samordnad och kösystemet kan reformeras. Det ska tidigast gå att ställa sig i kö tre år före skolstart och finnas en inflyttarkvot vid val av kö på förslagsvis 10 procent så att alla elever får faktisk möjlighet att komma in på skolan de önskar. Det ger oss en skola som utjämnar livschanser på riktigt.

Skolor, oavsett huvudman, som återkommande inte når upp till kraven om hög kvalitet ska snabbare kunna stängas. Oseriösa aktörer som underminerar det svenska skolsystemet, ska bort. Men samtidigt som undermåliga skolor ska kunna stängas måste friskolor med bevisligen hög kvalitet och goda kunskapsresultat, lättare än i dag, tillåtas expandera för att möta efterfrågan.

Tina Sturesson (C), ledamot Utbildningsnämnden

Andreas Olsson (C), kommunalråd

Mimmi Rito (C), ersättare Utbildningsnämnden

Vill du skriva debatt/insändare på VXOnews? Skicka din text, med rubrik och bild, till tips@vxonews.se. Vi garanterar inte publicering.

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons