Annons

Debatt: Sverige ett föredöme - men vi har mycket kvar att göra

Växjö • Publicerad 8 mars 2020
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Malin Lauber.
Malin Lauber.Foto: URBAN NILSSON

En debattartikel av Malin Lauber (S) med anledning av internationella kvinnodagen.

Sverige ses som ett föredöme i världen när det gäller jämställdhet men trots det har vi har mycket kvar att göra. Dessutom finns det politiska krafter i Sveriges Riksdag som vill backa jämställdhetsarbetet och backa tillbaka till femtiotalet. Vi minns valrörelsen då vi tvingades debattera både rätten till fri abort och återinförandet av sambeskattning.

Annons

Så länge manligt värderas högre än kvinnligt och så länge mannen är normen finns det arbete kvar:

✅ Löneskillnaden mellan kvinnor och män i Sverige är 11,3 procent. Omräknat i tid betyder det att män får betalt för hela sin arbetsdag från kl. 8-17, medan kvinnor jobbar gratis efter klockan 16:06, varje dag. Med nuvarande förändringstakt (2,14 minuter per år) når vi jämställda löner först om 25 år - år 2044

✅ Deltidsarbete är fortfarande ett stort problem och betydligt vanligare bland kvinnor och arbetare än bland män och tjänstemän. Detta förföljer kvinnor även när de går i pension.

✅ Kvinnor tvingas fly för livet. Mer än 20 kvinnor i Sverige dödas varje år av sin manliga partner. Många andra misshandlas.

✅ Pojkar och män hörs mest och tar störst plats i det offentliga rummet.

✅ Den mesta medicinska forskning görs på män och deras sjukdomar.

✅ Kvinnor tar ut den största delen av föräldraledigheten, vilket gör att de får sämre karriärmöjligheter, lägre lön och lägre pension. Dessutom missar pappan viktig tid med barnet.

Listan kan göras längre. Nu hävdar även en del att jämställdhetsarbetet har gått för långt. Oftast är det män som vill upprätthålla patriarkatet. Män som inte ser hur priviligierade de är utan att ha fått kämpa för det. Det är bara 100 år sedan kvinnor fick rösträtt och för 50 åt sedan var varken kvinnors förvärvsarbete eller barnomsorg var en självklarhet. Tack till all de kvinnor som gick före så att vi idag har det lite lättare.

Jämställdhetsarbetet i Sverige måste stärkas så att vi kan påverka Europa i rätt riktning. Vi måste föra upp viktiga frågor på dagordningen: väl utbyggd barnomsorg, lika lön, makt och inflytande samt se till att Europa följer Sverige gällande vår sexköpslag. Det vill säga lagen som inte kriminaliserar den som säljer sex utan den som köper. Liksom sexköpslagen har socialdemokratiska kvinnoförbundet även varit drivande gällande samtyckeslagen. Något som även det resten av Europa borde ta efter. Vid sex gäller ett JA, inte ett frånvarande av nej.

Den 8 mars är det internationella kvinnodagen, men jämställdhetsarbetet måste pågå året runt, alla dagar i veckan.

Malin Lauber (S) kommunalråd

Annons
Annons
Annons
Annons