Annons

Debatt: Våga ompröva beslutet om slopad OB-ersättning

Debattartikel av Henrietta Serrate (S) och Robert Olesen (S).
Växjö • Publicerad 30 mars 2020
Foto: Alexander Hall

Sen 2018 har alla Region Kronobergs medarbetare haft 60 % högre ersättning än vad som anges i kollektivavtal för arbete på kvällar, nätter och helger. Satsningens syfte och effekter har av många debatterats, det har nog inte undgått någon. Inte har heller har det nog undgått någon att det moderatledda styret i regionen, med instämmande av Sverigedemokraterna, i februari beslutade att inte förlänga satsningen för bland annat undersköterskor, skötare, servicepersonal och kökspersonal. Beslutet träder i kraft nu på tisdag, 31 mars.

Socialdemokraternas förslag om att satsningen ska gälla alla och dessutom göras permanent vann inte gehör varken på personalutskottet 5 februari eller i ärendet om tilläggsbudget 2020 på regionfullmäktige 26 februari. Vår förhoppning är nu att de styrande partierna i regionen är beredda att ompröva beslutet att inte förlänga satsningen på höjd ersättning för arbete på obekväma tider för ovan nämnda medarbetare, detta med hänvisning till rådande läge.

Annons

Vi befinner oss i en oerhört svår tid som vi bara kan ta oss ur tillsammans. Region Kronoberg kommer behöva alla medarbetare vi har och fler därtill, och våra medarbetare behöver känna sig uppskattade – inte bara i gester som applåder eller hyllningsinlägg på sociala medier utan faktiskt också i lönekuvertet. Allas obekväma arbetstid är lika viktig och därför ska satsningen gälla alla. Det tyckte vi innan Coronapandemin och det tycker vi fortfarande. Vi socialdemokrater kommer inte ändra oss men vi hoppas att de styrande politiska partierna i Region Kronoberg gör det och vågar ompröva beslutet.

Henrietta Serrate (S), 2:e vice ordförande i regionstyrelsen

Robert Olesen (S), 2:e vice ordförande i hälso- och sjukvården

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons