Annons

Debatt: Vänsterpartiet fördömer statskuppen i Bolivia

En debattartikel skriven av Robert Armblad, Eva-Britt Svensson och Elisabet Flennemo från Vänsterpartiet i Växjö.
Växjö • Publicerad 24 november 2019
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
.
.

I Bolivia så har högeroppositionen genomfört en statskupp med stöd av militären och delar av polisväsendet. Den folkvalde presidenten Evo Morales har tvingats avgå och söka politisk asyl i Mexiko samtidigt som andra folkvalda parlamentariker hotas med fängelse. Alla vi som tror på demokrati och folkstyre måste nu höja rösten och fördöma statskuppen i Bolivia!

Som en del av det odemokratiska maktövertagandet så har en våldsvåg gått genom landet. En våldsvåg riktad mot representanter för socialistpartiet (MAS), landets folkrörelser, urbefolkning och fackföreningar. Ett stort antal hem och folkrörelselokaler har blivit nedbrända. Folkvalda från socialistpartiet (MAS) har blivit misshandlade och täckta i färg på öppen gata och fackföreningsledare har blivit utdragna ur sina lokaler och uppbundna vid träd för att bli offentligt hånade och slagna av de som stödjer statskuppen. Människor som tillhör Bolivias urbefolkning har blivit systematiskt trakasserade av såväl militär som ligister på gatan. Militären har dessutom använts för att mota tillbaka de som motsäger sig statskuppen vilket i skrivande stund har resulterat i minst 20 döda och 700 skadade.

Annons

Inte bara fysiskt våld används för att stoppa de som står upp för demokratin i Bolivia, nu har kuppregeringen infört en åklagarmyndighet vars enda uppgift är att arrestera de folkvalda parlamentariker som tillhör socialistpartiet (MAS). Ett parti som Bolivias folk har gett egen majoritet i såväl senaten som i parlamentet. Ett agerande som vore den sista spiken i kistan för Bolivias demokrati.

Men det finns de som gör motstånd! Sedan kuppdagen den 10 november så har det varit dagliga massprotester över hela landet. I huvudstaden La Paz så har demokratikämparna varit så många så att de har lyckats blockera kuppmakarnas framfart trots att kuppmakarna har militär och polisväsendet på sin sida.

Det är alltså i dessa dagar som Bolivias framtid som demokrati eller diktatur avgörs. Vi i Vänsterpartiet har valt sida. Vi fördömer statskuppen och står upp för att det är Bolivias folk som ska få bestämma sitt öde – inte högerns miljardärer och politiskt motiverade militärer! Vi står upp för den folkvalde presidenten, för de folkvalda församlingarna, urbefolkningen och folkrörelserna!

All solidaritet med Bolivias folk!

Av: Robert Armblad, Eva-Britt Svensson och Elisabet Flennemo från Vänsterpartiet i Växjö.

Annons
Annons
Annons
Annons