Annons

Debatt: Växjös “klimatpolitik” består av gröna lögner

Debattartikel från Fridays For Future Växjö.
Växjö • Publicerad 21 september 2020

Växjö kommun påstår sig vara Europas grönaste stad. Detta är en ren och skär lögn.

Vi lever i en klimatkris. Redan idag leder naturkatastrofer till att miljontals människor drivs på flykt, och det blir värre för var dag som går. För att stoppa klimatkrisen måste vi samarbeta över nationsgränser, och Sverige med sina höga utsläppsnivåer och resursanvändning är bland de som måste gå först. Enligt en studie från Uppsala och Manchester universitet måste Sverige för att nå upp till Parisavtalets livsavgörande 1,5-gradersmål minska sina utsläpp med 12-15% årligen, med start 2020. Alla har ett ansvar i att göra detta möjligt – även Växjö.

Annons

Idag vill Växjö kommun gärna klappa sig själva på axeln och peka på priser de vunnit för att avleda från bristerna i sin egen klimatpolitik. Den består nämligen mer av luddiga löften och fina ord än faktisk handling. Det är på grund av detta som Växjö kommun år 2018 blev nominerade till Svenska Greenwashpriset, en utmärkelse som de inte gärna vill skryta om. Det är ett pris som Jordens Vänner tilldelar de verksamheter som framställer sig själva som klimat- och miljövänliga när de i själva verket spenderar mer tid på att skapa sig en grön image än på faktiska klimat- och miljöåtgärder. Nomineringen motiverades med att Växjö kommun profilerar sig som ‘Europas grönaste stad’ när de i samma andetag öser pengar över Småland Airport och gör satsningar på biltrafiken. Kejsaren är naken.

Småland Airport ägs till nästan 50% av Växjö kommun, och trots att flygplatsen går back med ca 10 miljoner årligen fortsätter kommunen att pumpa in skattepengar i verksamheten. En måste inte vara klimatforskare för att förstå orimligheten i att prioritera en flygplats överlevnad framför mänskliga liv.

Vidare ligger siffran på skyddad natur i kommunen på ynka 3,1%, vilket är mindre än hälften av det nationella genomsnittet. Det blir inte bättre av faktumet att kommunen planerar att skövla delar av ett naturreservat för utbyggnaden av Fagrabäcksrondellen. För att minska koldioxidhalten och rädda biologisk mångfald behöver vi bevara vår kollagrande skog, inte hugga ned den.

Nu ska kommunen skapa en koldioxidbudget, någonting som förhoppningsvis ska leda till en mer seriös klimatpolitik. Idag är det dock oklart vad budgeten faktiskt kommer innehålla. För att den ska ha verklig effekt måste den nämligen appliceras på alla utgiftsområden, vilket exempelvis skulle omöjliggöra satsningar på flygplatser och annan fossil verksamhet. Hittills har Växjö kommuns ovilja att göra bindande åtaganden varit tydlig, såsom i deras vägran att deklarera klimatnödläge. Att deklarera klimatnödläge är precis vad det låter som: att erkänna situationens krisartade natur och att lova att agera därefter. Om Växjö kommun är så rädda för att hållas ansvariga för sina handlingar att de inte ens vågar erkänna att klimatkrisen är på riktigt är deras skrytiga slogan inte mycket att hänga i julgranen.

Växjö kommun måste lämna sitt betydelselösa snack bakom sig och vända sig till faktisk handling; det är en fråga om demokrati. Att kommunen idag presenterar sig själva som ett grönt paradis trots att siffrorna pekar på det motsatta är inte transparent och hindrar reell förändring. Så länge de globala utsläppen fortsätter att öka är vi inte färdiga – ni måste göra mer. Våga föra en klimatpolitik som ni kan stå för, både idag och om 15 år då ni ser era barn och barnbarn i ögonen.

Fridays For Future Växjö: Alde Fermskog, Rabeb Chouki, Anna Hjelmer, Veronica Freij, Tensaye Lindquist, Ragnvi Kjellin, Christel Sundell, Victoria Gonzales, Olle Kjellin, Jonny Freij, Anneli Sundin, Idun Fermskog

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons