Annons

Debatt: Vi behöver ett grönare Europa!

En debattartikel av Magnus P. Wåhlin, miljöpartist i Växjö.
Publicerad 25 maj 2019
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
.
.Foto: Lars-Goran Rydqvist

Alla krafter behövs för att ställa om till ett hållbart samhälle. Vi i Miljöpartiet de gröna glädjer oss åt det ökade intresset för klimat och miljö. Mänskligheten står inför en svår utmaning med klimatförändringar och en massiv artutrotning. Därför uppmuntrar vi andra partiers nyväckta engagemang och välkomnar dem in i klimatdebatten.

De senaste dagarna har vi kunnat läsa om Moderaternas klimatpolitik inför EU-valet. Det är kul att de äntligen är med på tåget, men tyvärr räcker inte de fina orden och en nostalgitripp till kärnkraftsdebatten. Klimatkrisen kräver handling och kraftåtgärder, något som Miljöpartiet har levererat i Europaparlamentet såväl som i regering.

Annons

Miljöpartiet vill fasa ut kolet genom att göra marknaden för det olönsam. Med en kraftig utbyggnad av sol- och vindkraft och med smarta lösningar för energilagring och energieffektivisering kan vi ersätta de energibehov som kolet i dag fyller. Tack vare Miljöpartiets arbete i parlamentet och i ministerrådet har vi fått upp priset på utsläppsrätter så pass mycket att Ungern har låtit kolet ligga kvar i marken, eftersom det inte längre är lönsamt att använda det. Det här är bara ett exempel på hur en seriös och kraftfull klimatpolitik ser ut.

Miljöpartiet och den gröna gruppen i Europaparlamentet har lösningarna som krävs. Om du som väljare vill att EU ska vara ledande i klimat- och miljöpolitiken, då måste du rösta för det. Rösta då på ett parti som har prioriterat klimatfrågan högst från den dag partiet bildades, istället för de som bara försöker göra det när klimatet är en populär valfråga.

Jag kandiderar till Europaparlamentet för framtidens skull. Det handlar om att ta ansvar här och nu för den värld vi lämnar över till kommande generationer. Jag vill kunna se mina barn i ögonen om tio år och säga att jag var med i kampen för en bättre värld. Vill du det också? Då är en röst på MP en given sak.

Magnus P. Wåhlin, #16 på Miljöpartiets europaparlamentslista.

VILL DU OCKSÅ SKRIVA DEBATTARTIKEL/INSÄNDARE? MAILA DIN TEXT TILL TIPS@VXONEWS.SE

Annons
Annons
Annons
Annons