Annons

Debatt: Vi erbjuder alla klassrum på alla kommunala skolor för att Växjös unga ska få skriva högskoleprov i höst

Debattartikel av Anna Tenje, Oliver Rosengren och Pernilla Tornéus.
Växjö • Publicerad 19 augusti 2020
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Eva Dalin

Växjös studenter berövades på det studentfirande de längtat efter. Nu begränsas även deras chanser att fortsätta studierna på universitet och högskola, samtidigt som jobbchanserna hotas av en ekonomisk nedgång. För att ingen ska behöva ha försörjningsstöd som sin första inkomst efter gymnasiet krävs extraordinära åtgärder. När socialdemokratiska ministrar gör för lite visar vår kommun återigen ledarskap.

Växjös gymnasieskolor gjorde sitt bästa för att studenten skulle bli lyckad för alla de ungdomar som kämpat genom skolan och skulle ta studenten, men fick se sitt liv, sin skolgång och sin student förändrad i grunden av Coronapandemin. Distansundervisning och utspring utan släkt och vänner är två tydliga konsekvenser som Växjös unga delar med hela sin studentgeneration. Nu ser chansen att ta sig in på fortsatt utbildning genom högskoleprovet ut att begränsas av en statlig myndighets lathet och Socialdemokraternas flathet.

Annons

Coronakrisen börjar alltmer övergå i en arbetslöshetskris. I inget annat EU-land ökade arbetslösheten under juni mer än i Sverige. Arbetslösheten i Sverige var enligt Eurostat 9,3 procent – den sjätte högsta i EU och långt från regeringens tidigare mål om lägst arbetslöshet i EU år 2020. Arbetsförmedlingen spår en arbetslöshet på över 600 000 arbetslösa i början av nästa år och långtidsarbetslösheten har ökat med 16 procent eller 26 400 på ett år. Ungdomsarbetslösheten riskerar att bita sig fast på höga nivåer, skapa otrygghet och driva upp bidragsberoendet. Om unga Växjöbor som vill studera vidare istället behöver söka jobb knuffar det unga som saknar gymnasieutbildning ännu längre bort från egen försörjning.

Staten förklarar höstens inställda högskoleprov med svårigheter att klara kraven på distansering och brist på personal. Det första verkar grundlöst då distansering redan tillämpas som en åtgärd mot fusk på högskoleproven. Däremot kan reglerna om folksamlingar på maximalt 50 personer skapa problem. Möjligheter för att komma runt problemen har inte ens prövats. Myndigheter ska vara i medborgarnas tjänst, då kan man inte ge upp så lätt.

Växjö kommun erbjuder därför nu ansvarig myndighet, Universitets- och högskolerådet (UHR), hundratals klassrum i samtliga 40 kommunala grund- och gymnasieskolor kostnadsfritt om beslutet att inte hålla högskoleprov i höst omprövas. Vi kan tillsammans med UHR se över möjligheterna att bemanna med provvakter delvis med hjälp av kommunens medarbetare. Vi uppmuntrar de fristående skolorna att följa vårt exempel. De större skolkoncernerna kan lämna samma löfte i alla orter där de finns etablerade.

Genomgående under pandemin har varit att kommunerna har visat ledarskap medan regeringen verkat närmast handlingsförlamad. I fråga efter fråga lämnas det demokratiska mandatet åt sidan och hela beslutet om hur landet ska agera överlåts till statliga myndigheter. Oftast Folkhälsomyndigheten, nu Universitets- och högskolerådet. En sådan slapp styrning är främmande för oss. Vi vidtar de åtgärder som krävs och fattar nödvändiga beslut för Växjöbornas bästa.

Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande, Växjö

Oliver Rosengren (M), kommunalråd, Växjö

Pernilla Tornéus (M), utbildningsnämndens ordförande, Växjö

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons