unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Debatt: Vi (S)kulle gått!

Debattartikel från Socialdemokraterna i Region Kronoberg med anledning av Prideveckan i Växjö
Foto: Pressbild
Detta är en opinionstext i vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Den här veckan skulle Pride gått av stapeln i Växjö, men precis som de flesta andra av vårens planer så kommer det inte bli som det brukar. Många aktiviteter har fått ställa om och Pridetåget som avslutar veckan har fått ställas in. För oss socialdemokrater är det självklart att du ska få vara precis den du är och att du ska få älska vem du vill. Därför har det också ända sedan starten 2013 varit självklart för oss att delta med aktiviteter och tågande under Prideveckan i Växjö. Så även i år, om än i annorlunda form.

Sverige är ett världens mest jämställda och jämlika länder och i många fall ett föregångsland. Vi har många segrar att vara stolta över. Men vi kan inte luta oss tillbaka och vara nöjda med det. Det finns det fortfarande för stora brister och skillnader i människors frihet. Vi kommer inte sluta kämpa förrän varenda människa kan leva fritt och jämlikt.

Som regionpolitiker med ansvar bland annat för hälso- och sjukvård och folkhälsa har vi en viktig roll i att lägga förslag som ser till att alla kronobergare ges bästa möjliga förutsättningar att leva sitt bästa liv. För oss socialdemokrater innebär det att alla Region Kronobergs verksamheter alltid ska präglas av en kultur där mångfald uppskattas och bejakas - till oss ska du alltid kunna komma precis som du är. För oss innebär det också att vi i frågan om jämlik hälsa behöver ta krafttag inom flera områden. Vi vet exempelvis att unga HBTQ-personer är mer utsatta för diskriminering, hot och våld än andra unga och därför ofta mår sämre. Här måste vi göra mer på flera plan.

När det kommer till frågor om normer och värderingar är debatten ofta polariserad. Vissa tycker kanske att det finns ”viktigare saker att diskutera”. Det håller vi verkligen inte med om. Vi socialdemokrater menar att frågan om att vara den man är och älska vem man vill är grundläggande i ett öppet, fritt och demokratiskt samhälle. Därför måste den genomsyra allt. Det är inte en fråga som berör några få – den berör alla. Allt och alla påverkas nämligen av de normer och värderingar som råder i samhället.

Vi måste komma ihåg att vi oftast inte ser världen som den är utan som vi själva är. Därför måste vi våga kritisera rådande ordningar och föreställningar. Vi måste våga tänka om och tänka nytt för att inkludera andra och själva utvecklas. Det är bara så vi kan värna öppenhet, frihet och demokrati även framåt.

Förutom att kasta skor i Linnéparken (istället för att gå i pridetåget) kommer vi den här veckan göra just det – tänka om och tänka nytt. På vårt digitala seminarie kommer vi prata om hur vi politiskt kan stötta allas rätt att vara och älska den man vill både här på hemmaplan och utanför landets gränser, men vi ska också syna vår egen politik: hur kan vi socialdemokrater arbeta för att vårt samhälle ska bli ännu mer jämlikt och hur kan vi vara mer inkluderande i våra förslag?

Det arbetet måste sedan fortsätta varje vecka året om. Vi uppmanar politiker från andra partiet att göra samma.

Henrietta Serrate (S), 2 :e vice ordförande i regionstyrelsen

Robert Olesen (S), 2:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Stort intresse för stugan för 200 000 kronor

Nyheter

Stort intresse för stugan för 200 000 kronor

Lista över de mest populära objekten på Hemnet.

Bil i olycka på länsväg

Nyheter

Bil i olycka på länsväg

Viltolycka utanför Växjö.

Trafikolycka i Växjö – bil körde in i träd

Nyheter

Trafikolycka i Växjö – bil körde in i träd

En person uppges vara kvar i bilen.

Vårdslöshet i trafik i Växjö

Nyheter

Vårdslöshet i trafik i Växjö

Container med metallskrot tappades på riksväg.

Växjöföretag till börsen – ägaren säljer för 74 miljoner

Nyheter

Växjöföretag till börsen – ägaren säljer för 74 miljoner

”Vi huvudägare har ställt upp på att göra det för att kunna få ägarspridning”.

Röstkaos i Idol – gick inte att rösta på Växjöartisten

Nyheter

Röstkaos i Idol – gick inte att rösta på Växjöartisten

Tekniskt problem för TV4.