Annons

Debatt: Vi står stadigt för kulturen

Debattartikel av Ida Eriksson (M), Ordförande kulturnämnden Region Kronoberg
Växjö • Publicerad 30 mars 2020
.
.Foto: Lars-Goran Rydqvist

Konst-, kultur- och idrottsområdet är hårt drabbat av pandemins effekter – i Sverige, Europa och över hela världen. Föreställningar, arrangemang och program som äntligen skulle få möta en publik skjuts istället mot en ovanligt oviss framtid. Inkomstbortfallet för både det offentligt finansierade och det fria konst- och kulturlivet är omfattande. Frilansare, enmansföretag och småföretagare inom en mängd olika konstområden står plötsligt utan uppdrag och inkomst.

Samtidigt ser vi dagligen exempel på att konst och kultur just nu är viktigare än någonsin; för att hantera de stora och existentiella frågorna om att vara människa, sätta det som händer i ett historiskt sammanhang eller helt enkelt ge oss en stunds förströelse. Konsten och kulturen ställer om och hittar nya vägar världen över, via balkonger i karantänstängda städer eller digitala plattformar, och fortsätter föra människor samman i en historiskt utmanande tid.

Annons

Region Kronoberg följer utvecklingen noga. Vi har ställt om vår verksamhet för att skapa beredskap inför en ny verklighet, både på kort och lång sikt. Som regional utvecklingsaktör behöver Region Kronoberg ha förmågan att agera snabbt för att minska pandemins akuta negativa effekter på konst- och kulturlivet i Kronobergs län. Samtidigt behöver insatserna vara välgrundade, riktade mot faktiska behov och samspela med både nationella insatser och andra politikområden för att få god effekt.

Jag vill nu rikta mig direkt till er som är aktiva inom kulturnäringen. Vi har full förståelse och stor respekt för att ni alla befinner er i en svår tid av omställning och komplexa bedömningar där såväl ekonomiska som sociala konsekvenser just nu är svåra att överblicka.

Region Kronoberg har stor tillit till att ni vidtar de åtgärder som ni bedömer som nödvändiga för att minska smittspridning och undvika att riskgrupper utsätts för smitta. Vi vill vara tydliga med att vi inte kommer att ompröva några regionala driftsanslag eller strategiska utvecklingsmedel på grund av störningar som har blivit med anledning av Corona-krisen.

De kulturella och kreativa näringarna är viktiga för att skapa en innovativ region och ett brett näringsliv. Frilansare, enmansföretag och småföretagare som har sitt eget eller andras konstnärskap som levebröd drabbas nu mycket hårt av pandemins effekter. De sociala trygghetssystemen är dessutom dåligt anpassade efter de professionella kulturskaparnas villkor och arbetsformer, precis som för många småföretagare inom andra branscher.

Vi välkomnar de 500 miljoner som regeringen har riktat till näringen i ett krispaket. Region Kronoberg analyserar nu vilka insatser vi själva kan vidta för att stötta kulturorganisationer och främja de kulturella och kreativa näringarnas fortlevnad i Kronobergs län. Vi vill göra det vi kan för ett fortsatt starkt kulturliv i hela Kronoberg, även när Coronakrisen är över.

Ida Eriksson (M), Ordförande kulturnämnden Region Kronoberg

Vill du skriva debattartikel på VXOnews? Maila din text till tips@vxonews.se.

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons